poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Organy do przeszczepu, a mięso na talerz

Świnia domowa

Firma Smithfield Foods produkująca wieprzowinę oświadczyła, że zamierza wykorzystywać zwierzęta hodowlane do produkcji organów do transplantacji. O tym pisze „ScienceAlert”.
Specjaliści planują wprowadzić zmiany do DNA zwierząt, aby ich serca i płuca nadawały się do przeszczepu ludziom. Według przedstawicieli kompanii, to pozwoli także osiągąć inny cel, jakim jest redukcja odpadów biologicznych.
Smithfield Foods już dostarcza tkanki i organy świń firmom medycznym. Śluzówka jelit jest wykorzystywana do produkcji heparyny, leku przeciwzakrzepowego używanego podczas operacji chirurgicznych. Poza tym, z biologicznych materiałów odpadowych produkowane są składniki lekarstw do leczenia dyspepsji i niedoczynności tarczycy.
Jednym z problemów, stojących na drodze transplantacji organów świń ludziom jest obecność w zwierzętach genów czyniących je podatnymi na niektóre choroby. Dla pomyślnego przeszczepu i zachowania funkcjonalności organu konieczne jest blokowanie aktywności odpowiedniego fragmentu DNA.