sobota, 13 lipca 2019

Jak odwrócić insulino oporność.


Ponad 80 mln Amerykanów ma insulinooporność, która może prowadzić do cukrzycy. I ty możesz być już na drodze do cukrzycy od 10 lat albo dłużej, ale nawet o tym nie wiesz. Oto jak to się odbywa. Hormon insuliny nakazuje komórkom otworzyć się i wciągnąć glukozę z krwi. W przypadku insulinooporności, komórki są niewrażliwe na insulinę i ignorują ten nakaz. Organizm nadal produkuje więcej insuliny próbując by ten nakaz dotarł. Ale to nie działa, i poziom insuliny ciągle się podnosi. Te ciągle podniesione poziomy insuliny szybko powodują otyłość, przedwczesne starzenie, nadciśnienie, chorobę serca i wyższe ryzyko raka. W końcu prowadzą do cukrzycy typu 2.

Zioła, przyprawy i pokarmy są pierwszą linią twojej obrony. Poniżej lista 8 z nich, które pomogą przywrócić i zachować wrażliwość komórek na insulinę.
1. KURKUMA: 100% SKUTECZNA W PROFILAKTYCE CUKRZYCY
Badanie w 2009 wykryło, że kurkumina, składnik kurkumy, była 500–1000 razy skuteczniejsza niż przepisywany lek Metformin w aktywowaniu absorpcji glukozy.[1]
W innym badaniu 240 dorosłych w stanie przedcukrzycowym, podawano im albo 250 mg kurkuminy, albo placebo dziennie. Po 9 miesiącach ŻADEN z przyjmujących kurkuminę nie zachorował na cukrzycę, zaś z grupy placebo zachorowało 16,4%. Inaczej mówiąc, kurkumina okazała się w 100% zapobiec cukrzycy typu 2.
2. IMBIR: OBNIŻA O 10,5% POZIOM GLUKOZY WE KRWI NA CZCZO
W randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu, 88 diabetyków podzielono na 2 grupy. Codziennie jedna grupa otrzymywała placebo, a druga trzy 1 g kapsułki proszku imbiru. Po 8 tygodniach grupa imbirowa o 10,5% obniżyła poziom cukru we krwi na czczo. Grupa placebo PODNIOSŁA jego poziom na czczo o 21%. Ponadto wrażliwość na insulinę znacznie się zwiększyła w grupie imbirowej.[2]
W innym badaniu naukowcy udowodnili, że 1600 mg imbiru dziennie poprawia 8 markerów cukrzycy, łącznie z wrażliwością na insulinę.[3]
3. CYNAMON: MNIEJ NIŻ PÓŁ ŁYŻECZKI DZIENNIE OBNIŻA POZIOM CUKRU WE KRWI
Cynamon jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych przypraw stosowanych od tysiącleci w celach zapachowych i leczniczych. Normalizuje poziom cukru we krwi w cukrzycy typu 2 zwiększając zdolność reakcji na insulinę. Metaanaliza 8 badań klinicznych wykazuje, że cynamon lub jego ekstrakt, obniżają poziom cukru we krwi na czczo.[4]
Cynamon działa spowalniając tempo opróżniania żołądka po posiłku. W jednym badaniu pacjenci jedli około pół szklanki deseru ryżowego z 1 łyżeczką cynamonu i bez cynamonu. Dodatek cynamonu zwolnił tempo opróżniania się żołądka od 37 do 34,5%, i znacznie spowolnił tempo podnoszenia się poziomu cukru we krwi. Nawet dawka mniejsza niż pół łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi u diabetyków typ 2.[5]
4. EKSTRAKT Z LIŚCI DRZEWA OLIWKOWEGO: WYNIKI PODOBNE DO LEKU METFORMIN
Badacze z University of Auckland wykazali, że zmniejsza on wrażliwość na insulinę. W randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu, 46 otyłych mężczyzn podzielono na 2 grupy: jednej podawano kapsułki z ekstraktem, drugiej placebo. Po 12 tygodniach ekstrakt obniżył insulinooporność średnio o 15%. Zwiększył również wydajność komórek trzustkowych produkujących insulinę o 28%.[6]
Naukowcy zauważyli, że suplement ekstraktu dał wyniki „porównywalne do popularnego leku Metformin”.
5. OWOCE JAGODOWE: SPOWALNIAJĄ WZROST INSULINY PO POSIŁKU
Badania wykazują, że organizm potrzebuje mniej insuliny do zbalansowania cukru po posiłku, jeśli są w nim także jagody. W badaniu zdrowych kobiet w Finlandii, poproszono by jadły biały i żytni chleb z, lub bez, jagodowego puree. Sama skrobia w chlebie bardzo podnosi poziom glukozy, ale badacze wykryli, że dodatek z jagód znacznie hamował podnoszenie się poziomu insuliny po posiłku.
Do owoców jagodowych zaliczamy m.in. truskawki, poziomki, czarne jagody, brusznicę i żurawinę.[7]
6. CZARNUSZKA: DAWKA 2 GRAM ZMNIEJSZA INSULINOOPORNOŚĆ
W badaniu 94 diabetyków naukowcy zalecali 1, 2 lub 3 g dziennie czarnuszki (Nigella Sativa) w kapsułkach. Okazało się, że dawka 2 g dziennie znacznie obniżała poziom glukozy we krwi na czczo i insulinooporność. Większa dawka 3 g dziennie nie dawała dodatkowych korzyści.[8]
Czarnuszkę ceniono od tysięcy lat z uwagi na jej zdolności lecznicze. Czasem mówi się o niej jako o rzymskiej kolendrze, czarnym sezamie, czarnym kuminie i czarnym kminku. Nazywano ją lekiem na wszystko oprócz śmierci.
7. SPIRULINA: ZWIĘKSZA O 225% WRAŻLIWOŚĆ NA INSULINĘ
W randomizowanym badaniu pacjentów z insulinoopornością, badacze porównali siłę spiruliny i soi w kontrolowaniu poziomu insuliny.[9] Pozostali pacjenci otrzymywali 19 g soi. Po 8 tygodniach grupa spirulinowa zwiększyła wrażliwość na insulinę średnio o 224,7%, a sojowa tylko o 60%. Ponadto, wszyscy z grupy spirulinowej poprawili wrażliwość na insulinę, a w sojowej tylko 69% badanych.
8. BERBERYNA: DOBRA JAK TRZY INNE LEKI NA CUKRZYCĘ
Berberyna to gorzki składnik korzeni kilku roślin: gorzknika kanadyjskiego, berberysu i mahonii ostrolistnej. Badania wykazują, że jest tak samo dobra jak leki cukrzycowe na receptę.
Chińscy naukowcy porównali berberynę z Metforminem w pilotażowym badaniu 36 pacjentów. Okazało się, że berberyna obniżała poziom cukru we krwi tak samo, jak Metformin i tylko w ciągu 3 miesięcy. Pacjenci również znacznie obniżyli poziom glukozy zarówno na czczo, jak i po posiłku. W tym samym badaniu badacze podawali berberynę 48 diabetykom przez 3 miesiące. Tylko po 1 tygodniu berberyna obniżyła oba poziomy glukozy: na czczo i po posiłku. Ponadto ich insulinooporność zmniejszyła się o 45%.[10]
Inni badacze przeprowadzili metaanalizę 14 badań z udziałem 1068 pacjentów. Wykryli, że berberyna działała tak samo dobrze, jak Metformin, Glipizide i Rosiglitazone. Są to 3 najpopularniejsze leki cukrzycowe na rynku[11], przy czym berberyna nie wywołuje żadnych poważnych skutków ubocznych.
Autorstwo: Margie King
Tłumaczenie: Ola Gordon
Źródło oryginalne: GreenMedInfo.com
Źródło polskie:http://wolnemedia.net/zdrowie/jak-odwrocic-insulinoopornosc/