Dane zaprezentowane przez irlandzkie Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia zaskoczyły naukowców. Okazało się, że zakażenia koronawirusem na świeżym powietrzu odpowiadają za 0,1% wszystkich zakażeń. Eksperci apelują, aby zwiększyć wsparcie dla branż gastronomicznych i zachęcić społeczeństwo do aktywności na zewnątrz.
Dane irlandzkiego Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia dotyczą ponad 230 tysięcy potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem w Irlandii. Okazuje się, że w zaledwie 262 przypadkach, do zakażenia doszło na zewnątrz budynku, co stanowi 0,1% ogółu.
Łącznie wykryto 42 ogniska związane ze spotkaniami na świeżym powietrzu, z czego jedno obejmowało siedem przypadków zakażeń. Na budowach wykryto 21 ognisk ze 124 przypadkami, a 20 kolejnych ognisk ze 131 przypadkami zakażeń miało związek z aktywnością sportową i fitnessem. 20% wszystkich potwierdzonych przypadków w Irlandii jest wynikiem przenoszenia koronawirusa przez społeczność i nie można ustalić źródła infekcji.
Podobne badania zostały przeprowadzone m.in. przez naukowców z Chin i USA, gdzie wykazano, że ryzyko zakażenia koronawirusem jest znacznie większe w budynkach niż na zewnątrz. Analiza 1245 przypadków w Chinach pokazała, że tylko 3 osoby zaraziły się na zewnątrz. Natomiast analiza przeprowadzona przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdziła, że ryzyko zarażenia się koronawirusem w pomieszczeniach jest 19 razy większe niż na zewnątrz.
Kolejne badania, tym razem pochodzące z Irlandii potwierdzają, że aktywności na świeżym powietrzu są bezpieczniejsze niż w pomieszczeniach. Profesor Orla Hegarty z University College Dublin powiedziała, że ryzyko na zewnątrz jest niskie pod warunkiem, że ludzie zachowają dystans, a pojazdy transportu publicznego i toalety będą dobrze wentylowane.
Profesor Liam Fanning z University College Cork wskazuje, że wyniki najnowszych badań są dość zaskakujące - tylko jeden potwierdzony przypadek zakażenia na tysiąc jest związany z transmisją na zewnątrz. Jego zdaniem należy znacznie zwiększyć wsparcie finansowe dla branż gastronomicznych i zachęcić społeczeństwo irlandzkie do aktywności na świeżym powietrzu.