niedziela, 11 kwietnia 2021

Sekretem diety długowieczności może być pięć posiłków dziennie

 


W trakcie badań naukowcy ustalili, jaki rodzaj diety może wydłużyć oczekiwaną długość życia i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia - głównych przyczyn zgonów. Jak zauważa autorka badania, przestrzeganie tej diety jest w zasięgu większości z nas.

Nowe badanie opublikowane 1 marca w czasopiśmie naukowym Circulation, wiodącym czasopiśmie należącym do American Heart Association, wykazało, że analiza diety prawie dwóch milionów dorosłych na całym świecie wykazała, że ​​najlepszą dietą zwiększającą długowieczność może być około 5 porcji owoców i warzyw dziennie. W tym 2 porcje owoców, 3 porcje warzyw, każda porcja powinna mieć około 80 gramów.

 

Badania sugerują, że dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka i innych chorób, które są głównymi przyczynami zgonów.

 

Główny autor badania Dong D. Wang z Harvard Medical School, wraz ze współpracownikami, przeanalizowali dane z badań medycznych pielęgniarek i późniejszych badań lekarzy, w tym informacje zebrane przez 30-letni towarzyszący monitoring ponad 100 tysięcy dorosłych. Zebrali również dane dotyczące spożycia owoców i warzyw oraz śmiertelności z 26 różnych badań, w których wzięło udział około 1,9 miliona ludzi z 29 krajów i regionów obu Ameryk, Europy, Azji, Afryki i Australii.

 

Analiza wykazała, że ​​spożywanie około 5 porcji owoców i warzyw dziennie wiązało się z najniższym ryzykiem zgonu, ale zjedzenie więcej niż 5 porcji nie zmniejszało ryzyka. W porównaniu do spożywania tylko 2 porcji owoców i warzyw dziennie, uczestnicy, którzy jedli 5 porcji owoców i warzyw dziennie żyli najdłużej, mieli o 13% mniejsze ryzyko zgonu z różnych przyczyn, a także ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia (m.in. choroby serca i udar) zmniejszyła się o 12%, z powodu raka - o 10%, z powodu chorób układu oddechowego (np. przewlekła obturacyjna choroba płuc) - o 35%.

Jednak naukowcy twierdzą, że nie wszystkie owoce i warzywa są jednakowo korzystne dla organizmu człowieka. Na przykład warzywa bogate w skrobię, takie jak groszek i kukurydza, soki owocowe i ziemniaki, nie mają nic wspólnego ze zmniejszaniem ryzyka śmierci z różnych przyczyn lub niektórych chorób przewlekłych. Z kolei zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, sałata i brunatnica, a także owoce i warzywa bogate w beta-karoten i witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, jagody i marchew, mają korzystny wpływ na organizm człowieka.

 

Najnowsze badanie sugeruje, że najlepiej jest spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Z punktu widzenia zapobiegania poważnym chorobom przewlekłym taka ilość owoców i warzyw jest najbardziej korzystna i jest stosunkowo łatwa do spożycia dla większości ludzi.

Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/sekretem-diety-dlugowiecznosci-moze-byc-piec-posilkow-dziennie