NIE WSZYSTKIE TREŚCI Z OPUBLIKOWANYCH MATERIAŁÓW, ODZWIERCIEDLAJĄ POGLĄDY ADMINISTRATORA STRONY.
Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..
STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.
poniedziałek, 30 listopada 2015
Coca-Cola przeciw prozdrowotnym „ekstremistom”
Coca-Cola przeciw prozdrowotnym „ekstremistom”
Opublikowano: 30.11.2015 | Kategorie: Gospodarka, Wiadomości ze świata
E-maile ujawnione przez dziennikarzy Assiociated Press po raz kolejny ujawniają mechanizmy współpracy korporacji z sektorem pozarządowym.
Global Energy Balance Network to amerykańska organizacja pozarządowa. Jej kierownictwo twierdzi, że półtora miliona dolarów, które przyjęło ono od producenta Coca-Coli, nie ma i nie będzie miało żadnego wpływu na merytorykę działalności NGO.
Niestety, twierdzeniom tym przeczy korespondencja pomiędzy szefem GEBN, profesorem Uniwersytetu Kolorado, który jeszcze w tym miesiącu zapewniał szefa The Coca-Cola Company: „Chciałbym pomóc pańskiej firmie; chodzi o to, by nie powstawał problematyczny wizerunek, z którego wynika, iż [Coca-Cola], to jakiś problem w codziennym życiu ludzi oraz by udało się powrócić do przekazu, z którego wynika, iż dostarczacie ludziom rozrywki i innych ważnych rzeczy”.
Druga strona korespondencji także wyraża niemałe nadzieje: „Konieczne jest stworzenie ośrodka, który stanie się podstawowym punktem odniesienia dla mediów zwłaszcza w kwestii komentarzy dotyczących otyłości i żywienia”. Dalej czytamy także, iż konieczne jest aktywne zwalczanie „jazgotliwej retoryki” uprawianej przez „ekstremistów frontu powszechnej ochrony zdrowia”.
Nie są to pierwsze tego rodzaju kłopoty Global Energy Balance Network. W sierpniu br. „The New York Times” ujawnił, powołując się na dokumentację finansową, do której dotarł, iż organizacja ta została faktycznie założona przez The Coca-Cola Company.
Autorstwo: BS
Źródło:http://strajk.eu/coca-cola-przeciw-prozdrowotnym-ekstremistom/
Źródło:http://strajk.eu/coca-cola-przeciw-prozdrowotnym-ekstremistom/
Jak zdrowo schudnąć w tydzień.
Imbir i cynamon czyli jak zdrowo schudnąć 3 kg w tydzień
BY REDAKCJA · 26 LISTOPAD 2015
Składniki poniższych receptur to nie sam imbir i cynamon, ale to one odgrywają tu główną rolę.
Imbir poza wieloma korzyściami dla zdrowia skutecznie pomaga walczyć z nadwagą co zostało naukowo udowodnione: zwiększa termogenezę, która odgrywa ważną rolę w spalaniu tłuszczu, podwyższa poziom pH w żołądku, przez co organizm zwiększa produkcje enzymów trawiennych a to oznacza szybszy i bardziej skuteczny metabolizm, oczyszcza z toksyn. Spożywając codziennie łyżkę imbiru można zwiększyć metabolizm nawet o 20%.
Cynamon reguluje poziom cukru we krwi przez zapobiega magazynowaniu tłuszczu, czyli zamianie cukrów w tkankę tłuszczową i pomaga efektywniej przetwarzać węglowodany, szczególnie dobrze działa na otyłość brzuszna.
Składniki:
2 szklanki wody
50ml jogurtu
Czubata łyżeczka czarnej herbaty
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka curry
50ml jogurtu
Czubata łyżeczka czarnej herbaty
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka curry
Krok 1
Zaparzyć herbatę na wschodni sposób. Zalać ½ szklanki wody, gotować 2 minuty i odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Ten sposób parzenia uaktywnia garbniki, które działają ściągająco i odkażająco (na wschodzie esencja herbaciana zastępuje jodynę), zapobiegające otyłości, wyparza się puryna i rutyna, która uelastycznia naczynia krwionośne, aktywują się witaminy B1 i B6.
Zaparzyć herbatę na wschodni sposób. Zalać ½ szklanki wody, gotować 2 minuty i odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Ten sposób parzenia uaktywnia garbniki, które działają ściągająco i odkażająco (na wschodzie esencja herbaciana zastępuje jodynę), zapobiegające otyłości, wyparza się puryna i rutyna, która uelastycznia naczynia krwionośne, aktywują się witaminy B1 i B6.
Krok 2
Do herbaty dodać resztę wody i pozostałe składniki poza miodem i jogurtem. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia, przecedzić i przestudzić. Gdy ostygnie dodać jogurt i dosłodzić miodem.
Pić przez 7 dni zamiast kolacji jako ostatni posiłek.
Napój jest przyjemny w smaku, poza spalaniem tkanki tłuszczowej wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność i dodaje energii.
Do herbaty dodać resztę wody i pozostałe składniki poza miodem i jogurtem. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia, przecedzić i przestudzić. Gdy ostygnie dodać jogurt i dosłodzić miodem.
Pić przez 7 dni zamiast kolacji jako ostatni posiłek.
Napój jest przyjemny w smaku, poza spalaniem tkanki tłuszczowej wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność i dodaje energii.
Opcja 2
80 ml wody
170 ml mleka może być roślinne PRZEPISY
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka curry
80 ml wody
170 ml mleka może być roślinne PRZEPISY
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka curry
Zagotować w wodzie przyprawy, dolać mleko dobrze wymieszać lub zmiksować, podobnie jak w peirwszym przepisie stosować jako ostatni posiłek.
UWAGA:
Osoby z zapaleniem wątroby, problemami z nerkami lub układem pokarmowych powinny zastąpić curry czystą kurkumą
niedziela, 29 listopada 2015
Sfermentowane jedzenie.
Sfermentowane jedzenie – staropolskie przysmaki
BY REDAKCJA · 24 LISTOPAD 2015
Dawno temu, kiedy nie było jeszcze lodówek, supermarketów, gotowego jedzenia do odgrzania w mikrofalówce, zupek w proszku, aptek na każdym rogu oferujących sztuczne witaminy, suplementy i wszelkiego dobrodziejstwa, w które obecnie opływamy – gospodynie musiały sobie jakoś radzić by rodziny przetrwały zimowe miesiące w sile i zdrowiu.
Zapełniano domowe spichlerze, piwnice, spiżarnie ziarnem, kaszami, warzywami, owocami, orzechami, które ze względu na trwałość mogły być magazynowane, a z pozostałych przygotowywano powidła, soki, kompoty, nalewki i kiszonki, które zajmowały ważne miejsce w zimowej kuchni.
Od października do Adwentu nastawał czas kiszenia kapusty – zebrane z pola główki szatkowano, solono i ubijano w drewnianych beczkach, aby w ziemie ze sfermentowanej kiszonki sporządzać wyśmienite potrawy na pańskie i chłopskie stoły.
Proces naturalnego fermentowania żywności jest znany ludzkosci ludzkości od starożytności, już 7 tysięcy lat temu chińczycy przyrządzali tym sposobem naturalne napoje na bazie miodu, ryżu i owoców i zupę miso. Kiszenie nie dość, że zapobiega utracie cennych składników odżywczych to dostarcza również enzymów, przez co poprawia ich przyswajalność oraz dodatkowo wzbogaca potrawę w liczne witaminy z grupy B powstające w procesie fermentacji.
Naturalnie sfermentowane jedzenie jest doskonałym probiotykiem,dostarcza pożytecznye bakterie, poprawia florę bakteryjna przewodu pokarmowego przez co wzmacnia odporność. Witaminy K i B12, niacyna, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy są wytwarzane przez bakterie jelitowe, gdy jest ich za mało organizm ich nie produkuje.
Natomiast wytworzona podczas kiszenia acetylocholina odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i obniża stres. Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co jedzenie staje się lekkostrawne. Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości.
Ale uwaga!
Mówimy tu o produktach poddanych naturalnemu procesowi fermentacji czyli kiszeniu a nie kwaszeniu, bo tu czai się pułapka. Wiele osób nie wie, że kiszenie i kwaszenie to zasadnicza różnica. Produkty kwaszone, które sprzedaje się w sklepach powstają w sposób sztuczny poprzez dodanie octu, cukru i dodatków chemicznych takich jak benzoesan sodu czy sorbinian potasu i nie mają żadnych wartości.
Dla pewności najlepiej jest je robić samemu w domu, a kupując w warzywniaku np. kapustę kiszoną wybierać z beczki lub wiaderek, w woreczkach foliowych utlenia się pod wpływem światła i wchodzi w reakcje z plastikiem. Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej
Przygotowując w domu nie trzeba od razu kisić całej beczki, można to zrobić w glinianym garnku lub nawet w słoiku. Oprócz kapusty można kisić również inne warzywa w tym strączkowe
Przepis:
Poszatkować kapustę, utrzeć na grubej tarce marchewkę w proporcji do kapusty 1:10. Dobrze wymieszać w dużej misce z solą kamienną – ok. 1 łyżka soli na 1kg kapusty. Na 1 słoik dodać ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, pokruszoną ½ liścia laurowego. Przyklepać i zostawić na godzinę. Jak zacznie puszczać sok wkładać do słoika lub kamionki po garści i ubijać ciasno tak aby nie pozostawało powietrze. Słoiki szczelnie zamknąć, w kamiennym garnku położyć na ubitej kapuście spodeczek, na nim kamień i przykryć ściereczką. Przez pierwszych kilka dni niech stoi w dosyć ciepłym miejscu, następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Już po 3 tygodniach kapusta jest gotowa do spożycia.
Innym bardzo zdrowym staropolskim sfermentowanym jedzeniem jest żurek ibarszcz czerwony na zakwasie. I znowu imitacje zupek w torebkach czy nawet w słoikach ze sklepu nie mają prawdziwych walorów ani smakowych ani odżywczych.
Przepis na żurek domowy
Zakwas
Do glinianego garnka wsypać 6 łyżek mąki żytniej razowej i 1 pszennej i skórkę razowego chleba. Zalać litrem przegotowanej, letniej wody, dodać posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli kamiennej nierafinowanej i dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w cieple miejsce.
Zakwas
Do glinianego garnka wsypać 6 łyżek mąki żytniej razowej i 1 pszennej i skórkę razowego chleba. Zalać litrem przegotowanej, letniej wody, dodać posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli kamiennej nierafinowanej i dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w cieple miejsce.
Żurek tradycyjny
Ugotować wywar z malej marchewki, selera, pietruszki, cebuli i suszonych grzybów, dodać liść laurowy i ziele angielskie, można również dodać kiełbasę, boczek lub żeberka. Pod koniec gotowania wyjąć warzywa, dodać zakwas ½ szklankę na 2 litry wywaru, chwile pogotować i sprawdzić smak, jeśli nie jest zbyt kwaśny dodać więcej. Przyprawić majerankiem, chrzanem, można zabielić śmietaną.
Ugotować wywar z malej marchewki, selera, pietruszki, cebuli i suszonych grzybów, dodać liść laurowy i ziele angielskie, można również dodać kiełbasę, boczek lub żeberka. Pod koniec gotowania wyjąć warzywa, dodać zakwas ½ szklankę na 2 litry wywaru, chwile pogotować i sprawdzić smak, jeśli nie jest zbyt kwaśny dodać więcej. Przyprawić majerankiem, chrzanem, można zabielić śmietaną.
Żurek jest mocno energetyczny, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, doskonale syci i równoważy pracę wątroby i woreczka żółciowego. Można go spożywać na śniadanie, obiad i kolacje z chlebem, ziemniakami lub kaszami.
Przepis na barszcz czerwony na zakwasie
Zakwas
W glinianym naczyniu 2 litrami przegotowanej letniej wody, osolonej 5 łyżkami soli kamiennej zalać 5-6 obranych i pokrojonych buraków, skórkę razowego chleba i 5 lekko rozgniecionych ząbków czosnku. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać, po 6 dniu dniach odcedzić, przelać do butelek, przechowywać w lodowce.
Barszcz czerwony
Obrane i pokrojone w kostkę buraki (5-6 sztuk) zasypać łyżką cukru i odstawić. Po kilku godzinach zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 4 ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cebulę i garść wcześniej namoczonych grzybów suszonych. Powoli podgrzewać do wrzenia, jak tylko zacznie bulgotać dolać ½ litra zakwasu. Gotować na małym ogniu około godziny. Na końcu doprawić do smaku, można zabielić śmietaną.
W glinianym naczyniu 2 litrami przegotowanej letniej wody, osolonej 5 łyżkami soli kamiennej zalać 5-6 obranych i pokrojonych buraków, skórkę razowego chleba i 5 lekko rozgniecionych ząbków czosnku. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać, po 6 dniu dniach odcedzić, przelać do butelek, przechowywać w lodowce.
Barszcz czerwony
Obrane i pokrojone w kostkę buraki (5-6 sztuk) zasypać łyżką cukru i odstawić. Po kilku godzinach zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 4 ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cebulę i garść wcześniej namoczonych grzybów suszonych. Powoli podgrzewać do wrzenia, jak tylko zacznie bulgotać dolać ½ litra zakwasu. Gotować na małym ogniu około godziny. Na końcu doprawić do smaku, można zabielić śmietaną.
Przepis na błyskawiczny domowy barszcz czerwony
Ugotować lub upiec kilka dobrze umytych nie obranych buraków, można je przechowywać dłuższy czas w lodowce jako gotowy półprodukt.
Aby zrobić szybki odbiad obrać 2-3 buraki i zetrzeć na tarce, zalać gotowaną wodą, dodać roztarty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą kamienną, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem. Gotować kilka minut, można zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami, jajkiem na twardo albo sadzonym.
Ugotować lub upiec kilka dobrze umytych nie obranych buraków, można je przechowywać dłuższy czas w lodowce jako gotowy półprodukt.
Aby zrobić szybki odbiad obrać 2-3 buraki i zetrzeć na tarce, zalać gotowaną wodą, dodać roztarty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą kamienną, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem. Gotować kilka minut, można zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami, jajkiem na twardo albo sadzonym.
Podziel się: Żródło:http://sekrety-zdrowia.org/sfermentowane-jedzenie-staropolskie-przysmaki/
Chroń dziecko przed promieniowaniem.
Chroń dziecko przed promieniowaniem
BY REDAKCJA · 28 LISTOPAD 2015
Żyjemy w morzu sztucznego promieniowania elektromagnetycznego, którego ludzkość nigdy nie zaznała w swej historii. Gęsta sieć telefonii komórkowej, urządzenia Wi-Fi, nadajniki, maszty i instalacje służące do komunikowania się za pomocą fal, linie przesyłowe wysokiego napięcia, urządzenia elektryczne itd. To wszystko zaburza naturalne promieniowaniegeomagnetyczne, słoneczne i kosmiczne jakiemu poddane jest całe życie na Ziemi.
Leif Salford, kierujący zespołem badań nad promieniowaniem Uniwersytetu Lund w Szwecji nazwał telefonie komórkową „największym eksperymentem biologicznym jaki człowiek na sobie przeprowadza” , a jej potencjalne skutki, na podstawie własnych wyników badań określił jako „przerażające”.
Co prawda oficjalnie się mówi, że telefony są nieszkodliwe, bo tak wykazujewiele badań, nie dodając, że większość z nich była sfinansowana przezproducentów urządzeń i operatorów sieci. A te które ostrzegają przed potencjalnymi skutkami nie są nagłaśniane
Promieniowanie ma olbrzymi wpływ na żywe komórki, które po pewnym czasie tracą zdolność do prawidłowego funkcjonowania, zakłóca naturalne biopole energetycznie organizmu, osłabia układ odpornościowy i uszkadza DNA
Szczególnie wrażliwe na promieniowanie są dzieci ponieważ ich system nerwowy i mózg ciągle się rozwija, ich czaszki są mniejsze i cieńsze w skutek czego promieniowanie przenika głębiej do mózgu, a im mniejsze dziecko tym większa penetracja.
Naukowcy zajmujący się problemem, oraz niektóre fundacje i stowarzyszenia pediatryczne alarmują, aby dodatkowo nie narażać dzieci na promieniowanie, które emitują domowe urządzenia elektroniczne i telefony komórkowe, a dzieci do lat 2 nie powinny mieć żadnego z nimi kontaktu!
Poza szkodliwym promieniowaniem, korzystanie z urządzeń elektronicznych przez dzieci do lat 12 jest szkodliwe dla ich rozwoju w tym społecznego, emocjonalnego, zdolności uczenia się, zapamiętywania – ekrany są trudne dla przyjęcia dla dziecięcego mózgu, powodują zbyt dużą koncentrację oraz co oczywiste ograniczają ruch i wymuszają długotrwałe siedzenie w jednej pozycji, co nie jest naturalne w tym wieku, a dodatkowo sprzyja otyłości, wadom postawy, problemom ze wzrokiem.
W pierwszych latach życia dziecko najlepiej uczy się poprzez prawdziwe interakcje ze światem zewnętrznym. Zbyt wczesne korzystanie z elektroniki sprawia, że dzieci stają się przemęczone i pobudzone zarazem, drażliwe i wreszcie agresywne. Cris Rowan terapeuta dziecięcy – apeluje do rodziców i nauczycieli by nie zezwalali na korzystanie z urządzeń przenośnych dzieciom poniżej 12 roku życia.
Chroń dziecko:
– Wyłączaj urządzenie Wi-Fi na noc i kiedy nie używasz Internetu, jeśli w domu jest niemowlak używaj sieci przewodowej
– Nie kupuj dziecku poniżej 12 roku życia telefonu komórkowego, smartfona, tabletu, konsoli do gier, odtwarzaczy MP3 i innych elektronicznych gadżetów
– Ograniczaj dziecku czas korzystania z komputera i oglądanie telewizji
– Zamiast elektronicznych zabawek kup zestaw klocków, kolorowanki, gry planszowe, zabawki które rozwijają wyobraźnię, czytaj książki na dobranoc, opowiadaj bajki
– Rozsądnie używaj urządzeń elektronicznych kiedy jesteś w ciąży
– Nie kupuj dziecku poniżej 12 roku życia telefonu komórkowego, smartfona, tabletu, konsoli do gier, odtwarzaczy MP3 i innych elektronicznych gadżetów
– Ograniczaj dziecku czas korzystania z komputera i oglądanie telewizji
– Zamiast elektronicznych zabawek kup zestaw klocków, kolorowanki, gry planszowe, zabawki które rozwijają wyobraźnię, czytaj książki na dobranoc, opowiadaj bajki
– Rozsądnie używaj urządzeń elektronicznych kiedy jesteś w ciąży
Źródła oraz fotografie
www.zonein.ca
http://ehtrust.org
http://safespaceprotection.com
http://www.lifehack.org
www.zonein.ca
http://ehtrust.org
http://safespaceprotection.com
http://www.lifehack.org
Czytaj również jak zabezpieczyć się szkodliwym promieniowaniem
Podziel się:Żródło:http://sekrety-zdrowia.org/chron-dziecko-przed-promieniowaniem/
sobota, 28 listopada 2015
Skuteczna metoda na gronkowca.
Skuteczna metoda na gronkowca
BY REDAKCJA · 27 LISTOPAD 2015
Nawracające infekcje gardła, dróg oddechowych, moczowych, ropnie skórne ?
To może być zakażenie gronkowcem, bakterią której nosicielami jest już większość społeczeństwa często nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a ma to bezpośredni związek z coraz powszechniej stosowanymi antybiotykami i środkami farmaceutycznymi osłabiającymi odporność.
Ten wszędobylski drobnoustrój występuje zarówno u ludzi jak i u zwierząt, jest obecny wodzie, glebie, produktach żywnościowych, mięsie, nabiale a nawet w wypiekach. Wytwarzana przez gronkowca enterotoksyna jest odporna na wysokie temperatury, więc nie zniszczy jej pieczenie czy gotowanie zakażonych produktów.
U człowieka najczęściej usadawia się w górnych drogach oddechowych – nosie, gardle, zatokach. Wydzieliny śluzowe mogą korkować kanaliki uszu, spływać do żołądka i jelit. Oprócz osłabionej odporności człowiek zakażony gronkowcem jest wrażliwy na wiatr i przeciągi, miewa napadowe bóle głowy, stany podgorączkowe, jest niecierpliwy, przykry dla otoczenia, ze wszystkiego niezadowolony, zmęczony.
A bywa, że przez długi czas, nawet wiele lat nie daje żadnych objawów . Obecność bakterii mogą potwierdzić badania laboratoryjne.
Gronkowca nie zniszczą żadne antybiotyki, jest tak przebiegły, że po kilku dniach stosowania zamienia antybiotyk w substancje niemal odżywczą.
Natomiast nie znosi soli. Stara żydowska metoda na gronkowca polega na płukaniu gardła kilka razy dziennie roztworem wody z solą – ½ łyżeczki soli na ½ szklanki wody lub rozcieńczonym surowym sokiem z jarzębiny.
Do tego dobrze jest jednocześnie w czasie kuracji płukać nos solanką lub używać spray do nosa z wodą morską oraz kilka razy dziennie ssać goździki.
I przede wszystkim wzmocnić odporność np. nalewką z czosnku, miodu i cytryny, którą zażywać należy przez kilka miesięcy lub taką domową miksturą z czosnkiem , napojem z przyprawami , miksturą z czarnuszką z miodem i przyprawami, czy złotym mlekiem
W leczeniu zakażeń i infekcji opornych na leki, w tym gronkowca MRSA bardzo skuteczny jest olejek lawendowy, oraz olejek z oregano
Warto również skorzystać ze starej metody okadzania, co ciekawe wdychaniem dymu z mokrej brzozy wyleczyła się z gronkowca jedna z blogerek co opisałaTUTAJ.
Niezależnie czy mamy gronkowca czy nie ZAWSZE warto dla zdrowia odbudować jedzeniem florę bakteryjna przewodu pokarmowego, bo sprawny system immunologiczny to nasz najlepszy lekarz.
Podziel się:Żródło:http://sekrety-zdrowia.org/skuteczna-metoda-na-gronkowca/
Subskrybuj:
Posty (Atom)