Dobrze znana wszystkim przyprawa - cynamon - zmniejsza ryzyko, że wysokotłuszczowa dieta uszkodzi układ sercowo-naczyniowy. Jej ochronne działanie polega na aktywowaniu układów przeciwzapalnych i spowolnieniu procesu magazynowania tłuszczu.
Wyniki wstępnych badań na zwierzętach zaprezentowano na tegorocznych sesjach naukowych Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca.
W ramach badania naukowcy przed 3 miesiące podawali cynamonowe suplementy szczurom na wysokotłuszczowej diecie. Okazało się, że takie gryzonie były lżejsze i miały mniej tłuszczu brzusznego. Cechował je też zdrowszy poziom cukru, insuliny i lipidów we krwi (porównań dokonywano do zwierząt z grupy kontrolnej, które jadły wysokotłuszczową paszę bez cynamonu).
Oprócz tego specjaliści zauważyli, że szczury z suplementacją cynamonową miały mniej związków odpowiedzialnych za magazynowanie tłuszczu, a za to więcej cząsteczek o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.