„Panie chrzanie, Niech pan przestanie!” chyba każdy zna te prawdziwe słowa z wiersza Jana Brzechwy – bo chrzan wykręca nosy i łzawi oczy.
Ta niepozorna roślina stosowana w kuchni i medycynie na ziemiach słowiańskich praktycznie od zawsze, obecnie znana jest tylko z przemysłowych mazi w słoiczkach o dziwnym smaku, które po przerobieniu i dodaniu różnych substancji nie mają nic wspólnego z tym co nasi przodkowie konsumowali i czym się leczyli. Człowiek ma dziwną tendencję do poprawiania i „ulepszania” natury i tego co było sprawdzone i stosowane przez wieki. Chrzan królował w kuchni przedrozbiorowej, kiedy nie zaznano jeszcze głodu, a warzywa które przywiozła królowa Bona nie były rozpowszechnione. Jedzono tłusto i obficie a wszystko to dla lepszego trawienia neutralizowano chrzanem, który używano nie tylko do potraw ale i jako lekarstwo.
Korzeń chrzanu pobudza bowiem wydzielanie soków trawiennych, jest niezastąpiony po sutych posiłkach, niestrawności i nadmiernym zakwaszeniu organizmu. Sprzyja usuwaniu niepożądanych odpadów przemiany materii i zapobiega zaparciom. Poza tym oczyszcza, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo i grzybobójczo, co było szczególnie istotne w czasach kiedy nie było lodówek i łatwo było o zatrucie pokarmowe.
Przepis na staropolski chrzan
Idealny do wszelkiego rodzaju mięs, barszczów i sosów – jest zawsze biały, nie żółty lub szary i smakuje wybornie.
Idealny do wszelkiego rodzaju mięs, barszczów i sosów – jest zawsze biały, nie żółty lub szary i smakuje wybornie.
Kilka sztuk korzenia chrzanu zetrzeć na tarce, rozrobić ocet z wrzącą wodą w proporcji 1:1, dodać ok. 3 łyżeczki cukru w proporcji na ok. 0,5 litra zalewy i szczyptę soli kamiennej. Połączyć zalewę z chrzanem „na oko”, tak aby nie był zbyt gęsty lub rzadki, wymieszany włożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Chore zatoki
Zetrzeć kawałek świeżego chrzanu, potrzymać w na języku ¼ łyżeczki kilka minut aż ostrość wyparuje, pomoże to zmniejszyć ciśnienie w zatokach i ułatwi rozpuszczanie śluzu. Do tego dobrze jest wąchać świeży chrzan.
Zetrzeć kawałek świeżego chrzanu, potrzymać w na języku ¼ łyżeczki kilka minut aż ostrość wyparuje, pomoże to zmniejszyć ciśnienie w zatokach i ułatwi rozpuszczanie śluzu. Do tego dobrze jest wąchać świeży chrzan.
Zakażenie pęcherza moczowego
Wymieszać 3-4 łyżki świeżego korzenia chrzanu z łyżką octu jabłkowego dosłodzić miodem do smaku. Wypić po trochu w ciągu dnia, można rozrzedzić z wodą.
Wymieszać 3-4 łyżki świeżego korzenia chrzanu z łyżką octu jabłkowego dosłodzić miodem do smaku. Wypić po trochu w ciągu dnia, można rozrzedzić z wodą.
Infekcje, stany zapalne
1 łyżkę startego chrzanu, ½ łyżki nasion gorczycy zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 4 godziny. Popijać 1 łyżkę co godzinę w przypadku chorób dróg oddechowych, pęcherza, obrzęków, lub gorączki.
1 łyżkę startego chrzanu, ½ łyżki nasion gorczycy zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 4 godziny. Popijać 1 łyżkę co godzinę w przypadku chorób dróg oddechowych, pęcherza, obrzęków, lub gorączki.
Syrop na kaszel
Zetrzeć 2 korzenie świeżo startego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Po godzinie wycisnąć przez gazę dodać ½ szklanki miodu, najlepiej lipowego. Dokladnie wymieszać przelać do butelki. Pić 3-4 razy dziennie po łyżce, dzieci po łyżeczce. Można rozrzedzić z wodą.
Zetrzeć 2 korzenie świeżo startego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Po godzinie wycisnąć przez gazę dodać ½ szklanki miodu, najlepiej lipowego. Dokladnie wymieszać przelać do butelki. Pić 3-4 razy dziennie po łyżce, dzieci po łyżeczce. Można rozrzedzić z wodą.
Problemy trawienne, zatrucia, procesy gnilne w przewodzie pokarmowym
Zetrzeć świeży chrzan i wycisnąć z niego sok przy pomocy gazy, lub sokowirówką. Pić 15-20 kropli soku 3 razy dziennie między posiłkami
Zetrzeć świeży chrzan i wycisnąć z niego sok przy pomocy gazy, lub sokowirówką. Pić 15-20 kropli soku 3 razy dziennie między posiłkami
Reumatyzm, artretyzm, rwa kulszowa, dna moczanowa, obrzęki wątroby i śledziony
Zetrzeć świeży chrzan, delikatnie podgrzać, używać jako kompres na bolące miejsca, przedtem posmarować skórę olejem roślinnym lub wazeliną by uniknąć odparzeń.
Zetrzeć świeży chrzan, delikatnie podgrzać, używać jako kompres na bolące miejsca, przedtem posmarować skórę olejem roślinnym lub wazeliną by uniknąć odparzeń.
Odmrożenia
Dodać starty chrzan do kąpieli wodnej i moczyć w niej dłonie lub stopy.
Dodać starty chrzan do kąpieli wodnej i moczyć w niej dłonie lub stopy.
Usuwanie piegów i przebarwień
2 łyżki świeżo startego chrzanu zalać ½ litra maślanki, dodać 2 łyżki gliceryny, dobrze wymieszać. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Przecedzić . Roztworem przemywać plamy 2 razy dziennie. Przechowywać w lodowce. Przed każdym użyciem podgrzać potrzebna będą ilość.
2 łyżki świeżo startego chrzanu zalać ½ litra maślanki, dodać 2 łyżki gliceryny, dobrze wymieszać. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Przecedzić . Roztworem przemywać plamy 2 razy dziennie. Przechowywać w lodowce. Przed każdym użyciem podgrzać potrzebna będą ilość.
Surówka na problemy z tarczycą brukiew i chrzan
Staropolskie barszcze i żurki PRZEPISY
Żródło:http://sekrety-zdrowia.org/chrzan-przepisy-lecznicze/
Żródło:http://sekrety-zdrowia.org/chrzan-przepisy-lecznicze/