Czy wiesz, jaką chemiczną drogę muszą przejść, nim trafią na sklepowe półki?
Banany, które trafiają do Europy, są bowiem bananami pastewnymi, których mieszkaniec Ameryki Południowej nie włożyłby do ust. Te banany składają się głównie ze skrobi. Mieszkańcy Ekwadoru, Kolumbii czy Gwatemali śmieją się, że takie banany jedzą tylko Europejczycy i świnie. To owoce najniższej jakości, które dodatkowo, by przetrwać uciążliwy transport, kąpane są w olbrzymich ilościach środków chemicznych. Jakich? To głównie herbicydy, pestycydy i fungicydy. Ale nie tylko.
- owijanie w folię – podczas dojrzewania banany na drzewie owija się w niebieski plastik, wypełniony owadobójczym preparatem o nazwie Chorpyrifos. Według Światowej Organizacji Zdrowia to środek wyjątkowo niebezpieczny dla naszego zdrowia, powodujący m.in. problemy z oddychaniem, stany depresyjne i wady wrodzone.
- opryskiwanie etylenem – w celu przedłużenia trwałości skórki bananów, przywozi się je na nasz kontynent zielone. Owoce transportowane są w chłodniach, a gdy docierają do kraju, umieszcza się je w dojrzewalniach i spryskuje etylenem. Po kilku dniach można zaobserwować ich dojrzewanie. Wówczas trafiają do sprzedaży detalicznej.
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378