Siniaki, krwiaki czyli podskórne wylewy są efektem stłuczeń, obrażeń powstających na skutek uszkodzenia naczyń krwionośnych ale czasem pojawiają się bez przyczyny. Skłonność do powstawania krwiaków zależy od indywidualnych predyspozycji. U niektórych siniaki powstają w wyniku silnego uderzenia, u innych naczynia krwionośne są tak kruche, że wystarczy lżejszy uraz. U kobiet łatwiej o nie przed miesiączką, bo naczynia krwionośne są wtedy słabsze i zmniejsza się liczba płytek krwi. Również wraz z wiekiem skóra staje się cieńsza i szybciej powstają siniaki, bardziej na nie narażone są także osoby otyłe.
Jeśli siniaki zaczynają pojawiać się samoistnie, bez wyraźnej przyczyny i długo się goją to znak, że w organizmie coś się dzieje. Powodem mogą być zaburzenia krzepliwości krwi towarzyszące np. anemii, białaczce i chorobom krwi, ale częściej przyczyną są niedobory witamin.
Przyczyny powstawania samoistnych siniaków są trzy.
1. NIEDOBÓR WITAMIN
U osób z niedoborem witaminy P, głównie rutyny bardzo łatwo pękają naczynka krwionośne. Wystarczy mocniej chwycić za ramię by powstały siniaki– ślady na 5 palców. Często na twarzy i kończynach pojawiają się tak zwane pajączki.
Rutyna uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych ale i błonę śluzową. Przepuszczalna błona śluzowa łatwiej przepuszcza drobnoustroje stąd też słabsza odporność i częste przeziębienia. Rutyna także osłania, wspomaga i przedłuża aktywność witaminy C stąd przy braku rutyny zawsze występuje niedobór witaminy C, która również uszczelnia naczynia krwionośne.
Niedobory rutyny i witaminy C najszybciej uzupełnią dzikie owoce np. rokitnik, berberys, jarzębina, aronia. Ususzone owoce drobno zmielić, dodawać po łyżeczce do napojów i potraw lub zrobić wywar 2 łyżki zalać szklanką wrzątku, gotować pod przykryciem pół godziny. Sporo rutyny zawiera np. kasza gryczana.
W diecie nie powinno zabraknąć również witaminy K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Najwięcej znajduje się w zielonych warzywach liściastych, ziołach, brokułach, awokado. Z kolei Witamina B 12 jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek i płytek krwi. Z niektórych przyczyn np. małej ilości kwasu żołądkowego organizm jej nie przyswaja.
W diecie nie powinno zabraknąć również witaminy K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Najwięcej znajduje się w zielonych warzywach liściastych, ziołach, brokułach, awokado. Z kolei Witamina B 12 jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek i płytek krwi. Z niektórych przyczyn np. małej ilości kwasu żołądkowego organizm jej nie przyswaja.
2. LEKI
Czasem samoistne siniaki są skutkiem przyjmowania leków: przeciwzakrzepowych , przeciwzapalnych, przeciwalergicznych kortykosteroidów, przeciwbólowych rozrzedzających krew np. aspiryna.
3. CHOROBY
Jeśli tworzeniu się samoistnie siniaków towarzyszy osłabienie, chudnięcie i częste wymioty może to wskazywać na niewydolność nerek. Gdy oprócz krwiaków pojawia się krwawienie z dziąseł, żółtawe białka oczu i skóra to prawdopodobnie chora jest wątroba. Ciemne, brązowe przebarwienia mogą wskazywać na cukrzycę lub chorobę trzustki.
By przyspieszyć gojenie pierwszego dnia można robić zimne okłady – chłód obkurcza naczynia krwionośne. Po 1-2 dniach ciepłe kompresy by siniaki szybciej się wchłonęły. Pomagają okłady z arniki, kasztanowca, rozbitych liści kapusty. Ale najszybciej pomaga podbiał. W wywarze z liści podbiału namoczyć gazę i przykładać 3 razy dziennie do stłuczenia, zabezpieczyć bandażem. Na wywar bierzemy 1/2 szklanki liści podbiału i 1 szklankę wrzątku. Podgrzewamy pół godziny na wolnym ogniu.