Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Szczególnie w Polsce często konsumujemy bulwy ziemniaczane, jednak dopiero od niedawna zaczęto doceniać ich potężne właściwości odżywcze, a nawet doszukano się kilku zastosowań kosmetycznych.
Przeciwutleniacze
Ziemniaki zawierają cenne przeciwutleniacze, takie jak flawanoidy, karotenoidy oraz fenole. Neutralizują one w naszym organizmie potencjalnie szkodliwe cząsteczki, znane jako wolne rodniki. To właśnie one odpowiadają za wiele chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca oraz nowotwory.
Wspomaganie trawienia
Bulwy ziemniaczane zawierają specjalny rodzaj skrobi, która nie jest w pełni rozkładana przez nasz układ trawienny. Dzięki temu substancja dociera do jelita grubego, gdzie staje się źródłem składników odżywczych dla naszych bakterii jelitowych.
Witaminy i minerały
Po pierwsze, ziemniaki są bardzo syte w porównaniu do ich wartości kalorycznej. W 100 g ziemniaka znajdziemy jedynie 79 kalorii. Ponadto, w ziemniakach zawarte są także: błonnik, tłuszcze, witamina C, witamina B6, potas, magnez i fosfor. To prawdziwa bomba odżywcza! Warto jednak pamiętać, że zawartość cennych mikroelementów różni się w zależności od rodzaju ziemniaka, a także sposobu jego przygotowania. Najzdrowsze jest oczywiście gotowanie na parze.
Trik pielęgnacyjny
Sok z ziemniaków, ze względu na zawartość witaminy C, ma właściwości wybielające i może być używany do rozjaśniania cieni pod oczami. Z tego samego powodu dobrze rozjaśnia przebarwienia skórne, a także zmiękcza skórki paznokci.