Uwielbiamy dynię za jej konsystencję i wielofunkcyjność. Można ją łączyć z innymi składnikami lub gotować jako dodatek. Jej miazga zawiera rzadką witaminę T, która jest dobra dla krwi. Duża ilość błonnika pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i ogólnie na proces trawienia.
Kolejną zaletą jedzenia dyni jest zdrowa i piękna skóra. Pieczoną dynię należy łączyć ze zdrowym tłuszczem. Wtedy karotenoid dobrze się rozpuści, przyswoi i zamieni w witaminę A. To on poprawia stan skóry i przygotowuje ją na zimę, aby się nie spierzchła.
Nawiasem mówiąc, nie można zapominać o zaletach pestek dyni. Zawarte w nich substancje działają na organizm człowieka jako lek przeciwdepresyjny. Dlatego zjedzenie garści pestek dyni poprawi nastrój każdego człowieka.
Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/potrawy-z-dyni-poprawiaja-trawienie-i-stan-skory