W badaniu wzięło udział prawie 80 tys. mężczyzn i ponad 90 tys. kobiet różnych ras. Wcześniejsze prace wielokrotnie wykazywały korzyści diety roślinnej w zmniejszaniu ryzyka raka jelita grubego, dlatego naukowcy postanowili szczegółowo zbadać wpływ jakości żywności na ten trend.
Okres obserwacji uczestników wynosił prawie dwadzieścia lat. Zdrowa żywność obejmowała produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, oleje roślinne, a mniej zdrowa żywność obejmowała przetworzone zboża, mięso i drób, produkty mleczne, jaja, soki i inne napoje z dodatkiem cukru.
Pod koniec badania policzyli liczbę przypadków raka jelita grubego wśród uczestników i porównali je z dietą, biorąc pod uwagę szereg ważnych kryteriów, tj. rasę, historię medyczną, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, spożycie witamin, poziom aktywności fizycznej i kilka innych czynników. Dieta roślinna zmniejszała ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn o 20 - 24%, w zależności od rasy.
Najbardziej znaczącą taką dietą była profilaktyka raka okrężnicy i odbytnicy. Jednocześnie badanie nie wykazało istotnego wpływu diety na ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu u kobiet. Jak dotąd naukowcy nie mogą jednoznacznie stwierdzić, dlaczego pozytywny efekt diety występował tylko u mężczyzn.
„Wydaje się, że bogata w przeciwutleniacze dieta roślinna zmniejsza ryzyko poprzez tłumienie przewlekłego stanu zapalnego związanego z rakiem, a mężczyźni są bardziej podatni na to ryzyko” – wyjaśniają eksperci.
Podczas gdy badania będą kontynuowane, autorzy zalecają, aby mężczyźni dostosowali swoją dietę tak, aby zawierała więcej pokarmów pochodzenia roślinnego.
https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/dieta-roslinna-zmniejsza-ryzyko-raka-okreznicy-u-mezczyzn