Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

wtorek, 8 września 2015

Ziemniaki, jak gotować aby zachowały wartości odżywcze.

Ziemniaki , jak gotować aby zachować wartości odżywcze



Ziemniaki nie są bezwartościowe, jak niektórzy uważają. Ale ich wartość odżywczą można wydobyć przez właściwe gotowanie. Od sposobu gotowania zależy, czy będziemy spożywać pełnowartościowy produkt czy pustą  skrobię rozpychającą brzuch.
Ojciec Grande w „Przepisach na zdrowe życie ” radzi, w jaki sposób gotować aby zachować cenne składniki.
Przed obraniem należy ziemniaki dokładnie wyszorować używając miękkiej szczoteczki, następnie bardzo cieniutko obrać, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy i wreszcie najważniejsze przygotowane i pokrojone kartofle wrzucić od razu do wrzątku, aby skrobia się ścięła od razu na powierzchni, nie pozwalając na wyplukanie cennych składników. Jeśli zalejemy zimną wodą  tak jak to robi większość, wszystkie cenne substancje znajdą się w wodzie, którą wylejemy a zostanie sama skrobia.
Smaczny przepis Ojca Grande
Podczas gotowania dolać szklankę mleka od krowy, łyżeczkę masła, i przekrojoną cebulę. Posolić dopiero jak zaczynają mięknąć. Po ugotowaniu są już umaszczone, pachnące i odżywcze, nie trzeba dodawać żadnych sosów.
 Przepis włoski na gotowane ziemniaki
Pokrojone w kostkę ziemniaki (najlepiej smakują żółte) , zalać wrzątkiem na ok. 2-3 cm nad powierzchnię , dolać ¼ szklanki oliwy z oliwek, pokrojoną cebulę, kilka ziarenek kopru włoskiego, pokrojoną natkę pietruszki. Posolić pod koniec gotowania. Ziemniaki rozgotują się szybko, woda nie odparuje, otrzymamy pyszne samodzielne danie – ziemniaki w sosie.
ziemniaki gotowane na sposob wloski
Woda po ziemniakach – jak wykorzystać 
Jeśli gotujemy tylko w samej wodzie, odlanej wody nie wylewajmy, na jej bazie można ugotować smaczne zupy bardziej gęste i pożywne lub sosy. Jeśli woda nie będzie posolona, można zalać nią posiekaną i ugniecioną kapustę, po kilku dniach powinna być ukiszona.
Można jej użyć jako „płynu do mycia naczyń” – jest to sprawdzony naturalny środek, świetnie usuwający kamień.
Po ostygnięciu dobrze jest wymoczyć dłonie lub stopy  – ujędrnia, zmiękcza  i uelastycznia skórę. Dobra także na odmrożenia.

 Rozgrzewający napój przy przeziębieniach i stanach zapalnych
Do gorącej wody po ziemniakach dodać pół posikanej cebuli i pieprz.

zupa na wodzie po ziemniakach