Jajko to skarbnica najlepiej przyswajalnych składników odżywczych
Jajko to skarbnica najlepiej przyswajalnych składników odżywczych, a przez lata byliśmy straszeni , że należy je jeść w ograniczonych ilościach ze względu na cholesterol. Z tym, że po pierwsze to nie cholesterol powoduje choroby serca i krążenia, a po drugie jeśli gotujemy jajka we wrzątku, wewnątrz skorupki temperatura nie przekracza 92 stopni, a w związku z tym nie ginie lizyna, która neutralizuje cholesterol zawarty w jajku, a nawet wypłukuje go z naczyń krwionośnych.
A więc gotowanymi jajami można obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Lizyna jest jednym z niezbędnych 8 aminokwasów, których ludzki organizm sam nie potrafi wytworzyć i wszystkie te aminokwasy zawiera właśnie jajko. Lizyna wchodzi w skład białek osocza krwi, stanowi niezbędny składnik białek strukturalnych kości, skóry, ścięgien, chrząstek i białek tworzących hormony, enzymy, przeciwciała, jest niezbędna dla wzroku.
Ponadto jajko jest źródłem najlepiej przyswajalnych minerałów, witamin K, A, B12, witaminy D której wszystkim w naszej szerokości geograficznej brakuje a która bierze udział aż w 200 procesach genetycznych, oraz wysokiej jakości kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego i serca.
Jajka to najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego, jest w nich wszystko co potrzebne do życia. Nie ma drugiego takiego pokarmu, który zawiera tyle niezbędnych dla zdrowia i łatwo przyswajalnych składników odżywczych i jednocześnie jest niskokaloryczny.
Doktor Dr. Weston A. Price powiedział : „Amerykanie cierpieliby na mniej chorób serca, gdyby jedli więcej jaj”.
Wiejska kura nie stresuje się pobytem w klatce przez co nie produkuje chormonów stresu, sama dobiera sobie jedzenie instynktownie – skubie trawę, zioła, czasami piasek, kamyki które są źródłem krzemu. Dostaje ziarno, zamiast paszy z barwnikami, hormonami i antybiotykami oraz co najważniejsze jest na słońcu, dzięki temu wytwarza w jajku witaminę D.
A więcej jedzmy dużo jaj, jeśli się boimy cholesterolu to gotowanych w skorupkach, najlepiej zakupionych prosto u gospodarza ewentualnie z wolnego wybiegu, warto zapłacić trochę więcej i mieć pełnowartościowy produkt.
Medycyna ludowa zna również skuteczne sposoby leczenia jajem. Terapia jajkiem