W nowoczesnym świecie nie konsumuje się kapusty, bo to „obciach”. Szkoda, bo to niepozorne warzywo, kojarzące się często z niemiłym zapachem jest prawdziwym rarytasem dla naszego organizmu. LINK
Szczególne właściwości ma sok z kapusty.
Pełen witamin i mikroelementów, niskokaloryczny dla tych którzy dbają o linie, ale co ważne doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na proces trawienia, oczyszcza układ pokarmowy, drogi moczowe, nerki, usuwa obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Eliminuje kwas moczowy i wzmacnia odporność, dodaje energii i dzięki zawartości siarki i innych pierwiastków ma niezwykle pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie.
I uwaga ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. LINK
Dlatego warto pić sok z kapusty, i z kiszonej ale nie kwaszonej, ale …. szczególnie ze świeżej. Po 2-3 tygodniach widoczne są rezultaty, aby wzmocnić proces oczyszczania, odchudzania, zdrowienia – warto zastosować sok z kapusty z dodatkami:
Przepis
1 duża biała lub czerwona kapusta (czerwona ma więcej przeciwutleniaczy)
2 cytryny obrane
2 jabłka
2-3 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
1 duża biała lub czerwona kapusta (czerwona ma więcej przeciwutleniaczy)
2 cytryny obrane
2 jabłka
2-3 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
Najlepiej wszystko wycisnąć w wyciskarce lub sokowirówce i natychmiast wypić, ewentualnie zmiksować, dodać wody i delektować się smakiem . Po kilku dniach układ pokarmowy i moczowy się ustabilizuje, w przypadku wysokiego ciśnienia, cisnienie wróci do normy, zmniejszą się obrzęki, wałeczki wokół talii i odzyskamy energie.