Syrop z buraka podawano dawniej dzieciom kiedy tylko zaczynały pokasływać albo były „zbyt blade”. Oprócz leczenia rozwijającej się infekcji gardła, kaszlu, chrypki wzmacnia organizm i poprawia odporność. Buraki oprócz wielu cennych właściwości mają działanie przeciwzapalne i krwiotwórcze, a sok z buraka skutecznie oczyszcza krew, drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Jest całkowicie naturalny mogą go pić dzieci, kobiety w ciąży, karmiące i osoby w podeszłym wieku.
SYROP Z BURAKA – PRZEPIS
Składniki:
– 2 świeże duże buraki z dobrego źródła
– 1/2 szklanki wody
– 3 łyżeczki miodu
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondelka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 3 łyżeczki miodu i gotować na małym ogniu około 20 minut. Odstawić, niech lekko przestygnie. Przecedzić przez sitko starannie odciskając buraki, gotowy syrop przelać do słoiczków, przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Podawać małym dzieciom od pierwszego roku życia po łyżeczce co godzinę, starszym i dorosłym po 1 łyżce.
Podawać małym dzieciom od pierwszego roku życia po łyżeczce co godzinę, starszym i dorosłym po 1 łyżce.
INNY PRZEPIS NA SYROP Z BURAKA
Ze starannie oczyszczonego, wyszorowanego buraka odkroić 1/3 górnej części, wydrążyć otwór i zalać miodem albo cukrem. Postawić w cieple obok kaloryfera lub wstawić do piekarnika. W środku zbierze się syrop, który tak samo zażywamy.
Syrop z buraka również pobudza apetyt u dzieci-niejadków, poprawia krążenie krwi, przemianę materii, działa dobrze na jelita, wątrobę i trzustkę. Znakomicie nadaje się dla rekonwalescentów i osób o wrażliwym układzie trawiennym i przy ogólnym wyczerpaniu.
Buraki dostarczają dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i witamin z grupy B i C. Obok wysokiej zawartości substancji alkalicznych, makro i mikroelementów, wykryto w nim obecność dwóch rzadkich metali rubidu i cezu, których, których znaczenie terapeutyczne nie jest jeszcze bliżej znane. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów.
Buraki najlepiej poddawać obróbce cieplnej lub kisić ponieważ surowe mają bardzo wysoką zawartość azotanów.