Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie dla naszego
Czasopismo medyczne British Medical Journal opublikowało dwa nowe badania, które dowodzą, że osoby unikające żywności przetworzonej nie tylko były mniej narażone na choroby serca i otyłość – nawet ich oczekiwana długość życia została wydłużona. Wszystko dzięki prawidłowej diecie.
Bardziej rygorystyczne studia zostały przeprowadzone przez naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych. Kevin Hall i jego zespół zaangażował do eksperymentu 20 zdrowych ochotników – 10 kobiet i 10 mężczyzn. Osoby te przez 28 dni mieszkały w klinice, gdzie otrzymywały specjalną dietę.
Przez 14 dni, uczestnicy spożywali produkty wysokoprzetworzone, a przez kolejne 14 dni jedli wyłącznie żywność minimalnie przetworzoną. Podczas całego eksperymentu, ochotnicy mogli jeść tyle, ile chcieli.
Badania wykazały, że podczas diety wysokoprzetworzonej, uczestnicy spożywali około 3000 kalorii dziennie – w porównaniu do 2500 kalorii podczas diety minimalnie przetworzonej. Żywność przetworzona spowodowała wzrost masy ciała o około 1 kg. Natomiast gdy ochotnicy przeszli na dietę minimalnie przetworzoną podczas drugiej części eksperymentu, stracili około 1 kg wagi.
Naukowcy zauważyli również, że spożywając produkty wysokoprzetworzone, uczestnicy eksperymentu przyjmowali kalorie o 50% szybciej. Prawdopodobnie wynika to z tego, że żywność przetworzona jest zwykle łatwiejsza do przeżucia i posiada wyższą gęstość energetyczną. Nasze jelita zwykle potrzebują około 20 minut, aby uwolnić hormony zmniejszające apetyt, które sygnalizują naszemu mózgowi uczucie sytości. Dlatego gdy jemy szybciej, potrafimy przyjąć więcej kalorii.
Pozostając przez długi czas na diecie wysokoprzetworzonej można łatwo doprowadzić do nadwagi, która z kolei zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia oraz skraca oczekiwaną długość życia. Dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta, oparta o żywność minimalnie przetworzoną.