Nadciśnienie leczy się przede wszystkim poprzez zmianę swojego stylu życia na zdrowszy. Oprócz zażywania odpowiednich środków,
Kardamon jest powszechnie stosowaną w kuchni indyjskiej przyprawą, która ma słodki, odświeżający smak i zapach. Ziarna kardamonu używa się przede wszystkim do deserów, ale także do nadaniu aromatu niektórym egzotycznym potrawom. Warto jednak wiedzieć, że walory kardamonu są nie tylko smakowe, ale także prozdrowotne.
Przyprawa jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, jak również pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Kardamon jest bogaty w przeciwutleniacze, co jest szczególnie przydatne dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Indian Journal of Biochemistry and Biphysics dowiodły, że spożywanie kardamonu może pomóc z obniżeniu skurczowego oraz rozkurczowego ciśnienia krwi.
Prostą metodą na codzienne stosowanie kardamonu jest dosypywanie szczypty przyprawy do filiżanki herbaty. Lekko cytrusowy aromat kardamonu wzbogaci walory smakowe napoju, a oprócz tego przyprawa jest rozgrzewająca, co idealnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni.