W przypadku niedoboru:
- Białka nie będą trawione i wchłaniane (mięso, ryby, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe), co zwiększa ryzyko osteoporozy, prowadzi do stanów zwyrodnieniowych a źle przetrawione białka system immunologiczny zaczyna traktować jak wroga – co powoduje alergie i astmę.
- Żołądek nie będzie prawidłowo opróżniał treści, co będzie powodować refluks przełyku i tzw. zgagę
- Zaburzona zostanie absorpcja niektórych pierwiastków i mikroelementów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, bor, selen itd. przez co zaburzona zostanie biochemia całego organizmu. Co może w konsekwencji prowadzić do poważnych chorób w tym raka i chorób serca.
- Niemożliwa będzie sterylizacja żołądka, przez co zostanie obniżona odporność iwzrasta ryzyko infekcji przewodu pokarmowego w tym chorób jelit, wzdęć i gazów – kwas żołądkowy zabija bakterie i drożdże, które dostają się z pożywieniem. Ale nie tylko, nie zniszczone mikroorganizmy mogą powodować reakcje alergiczne i zapalne w odległych miejscach. Nawet w mózgu – depresja i obniżenie nastroju.
- Witamina B12 nie będzie przyswajana. Mniej niż 1%.
Objawy mogące wskazywać na niedoboru kwasu żołądkowego
- Przyspieszone starzenie
- Gazy i wzdęcia, zespół jelita wrażliwego
- Tendencja do alergii, astma
- Refluks żołądkowo-przełykowy
- Niedobór żelaza, niedokrwistość
- Niedobór witaminy B12
- Tendencja do zakażeń grzybiczych i bakteryjnych jelit np. Candida
Prosty domowy test na niedobór kwasu żołądkowego
Rano na czczo należy wypić ½ szklanki wody z wymieszaną ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli jest żołądek prawidłowo zakwaszony, roztwór sody wejdzie w reakcje z kwasem żołądkowym, wydzieli się dwutlenek węgla w do 90 sekund powinno się odbić. Jeśli nie, to znaczy że kwas solny ma za wysokie pH i żołądek jest niedokwaszony. W przypadku szczególnie refluksu i zgagi nie należy przyjmowac w żadnym wypadku preparatów, które zobojętniają kwas żołądkowy bo to dodatkowo pogłębia problem, zwalczając jedynie objawy.
Sposoby zakwaszania żołądka:
1. Ocet jabłkowy – 15 minut przed posiłkiem wypić szklankę wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego – domowego lub organicznego.
2. Używanie kwasu askorbinowego (witaminy C w proszku) w trakcie posiłków
3. Mikstura ajurwedyjska
1 Cytrynę, 2-3 centymetrowy kawałek imbiru zblendować z ½ łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej. Zażywać ½ łyżeczki 15 minut przed posiłkiem.
2. Używanie kwasu askorbinowego (witaminy C w proszku) w trakcie posiłków
3. Mikstura ajurwedyjska
1 Cytrynę, 2-3 centymetrowy kawałek imbiru zblendować z ½ łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej. Zażywać ½ łyżeczki 15 minut przed posiłkiem.