Niedawne badanie stało się tematem info o suplemencie otrzymanym z kiełków brokuł zwanym Sulforaphane, pokazujące, że negatywne zachowanie autystyczne wyeliminowano znacznie u tych którzy go przyjmowali.
Ponieważ moja córka jest zdiagnozowana na chorobę autoimmunologiczną, jak również ostre objawy regresyjnego autyzmu, ja, tak jak tysiące innych rodziców szukamy i czytamy badania by pomóc tej zwiększającej się populacji dotkniętych dzieci i młodych dorosłych [recent study / autoimmune diagnosis]:
… W kontrolowanych przez placebo, podwójnie ślepych, randomizowanych próbach, młodzi mężczyźni (wiek 13-27) z ostrym ASD otrzymywali fitochemiczny sulforaphane (n = 29) – otrzymany z ekstraktu kiełków brokuł – albo niczym nie rózniące się placebo (n=15)… znacznie większa liczba uczestników otrzymujących sulforaphane poprawiła interakcje społeczne, nienormalne zachowanie i komunikację werbalną (P = 0.015–0.007). Po zakończeniu podawania sulforaphane, całkowite wyniki na każdej skali podniosły się w kierunku poziomów z przed leczenia. Dietetyczny sulforaphane o potwierdzonej niskiej toksyczności został wybrany z uwagi na jego zdolność odwracania anomalii wiązanych z ASD, łącznie ze stresem oksydacyjnym i niższą zdolnością przeciwutleniaczową, zmniejszoną syntezą glutationu, zaburzeniami czynności mitochondriów i fosforylacją oksydacyjną, zwiekszoną peroksydacją lipidów i zapaleniem nerwów.
Tykające toksyny
Wielu z nas będących w okopach autyzmu, z bardzo chorymi dziećmi, dobrze znamy te określenia – stres oksydacyjny, mniejsza zdolność przeciwutleniaczowa, zmniejszona synteza glutationu, zaburzenia czynności mitochondriów i fosforylacji oksydacyjnej, zwiększona peroksydacja lipidów i zapalenie nerwów”, bo widzieliśmy je u naszych dzieci i w zwiększających się przez lata badaniach, takich jak to:
Narażenie na stres oksydacyjny poprzez reagent sulfhydrylu tiomersal spowodowały większy spadek wskaźnika GSH / GSSG i wzrost wolnych rodników w autyzmie w porównaniu z komórkami kontrolnymi. Ostre narażenie na fizjologiczny poziom tlenku azotu zmniejszyło mitochondrialny potencjał błonowy w większym stopniu w autyzmie LCL, mimo że GSH / GSSG, i stężenia ATP podobnie zmniejszyły się w obu liniach komórkowych. Wyniki te sugerują, że autyzm LCL wykazuje zmniejszoną zdolność rezerwy glutationu zarówno w cytoplazmie jak i mitochondriach, które mogą zagrażać obronie antyoksydacyjnej i zdolności detoksykacji w warunkach prooksydacyjnych.
I to:
Jednym z negatywnych skutków działania rtęci podczas jej akumulacji w organizmie w regionie zanieczyszczonym rtęcią jest nadmierne uwalnianie reaktywnych form tlenu i wzrost peroksydacji lipidów w komórkach.
Więcej: http://healthimpactnews.com/2014/broccoli-sprouts-improve-autism-and-the-microbiome/#sthash.xJ6AZpCU.dpuf
Teresa Conrick
Age of Autism
Źródło: http://www.ageofautism.com/2014/10/broccoli-autism-and-the-microbiome.html Żródło:http://wolna-polska.pl/wiadomosci/kielki-brokul-poprawiaja-autyzm-i-mikroflore-fragment-2015-07