(NaturalNews) Słodzik Truvia w 99.5% składa się z erytrytolu (alkohol cukrowy) i 0.5% rebianu, ekstraktu z rośliny stewia (ale to w ogóle nie jest to samo co stewia). Szokujące nowe badanie opublikowane w czasopiśmie PLOS ONE (1) wykryło, że Truvia, alternatywny słodzik produkowany przez giganta spożywczego Cargill, jest potężnym insektycydem, który zabija muchy owocówki [po jej spożyciu].
Badanie jest zatytułowane Erytrytol, nie-odżywczy słodzik z alkoholu cukrowego i główny składnik Truvii, to strawny środek owadobójczy [Erythritol, a Non-Nutritive Sugar Alcohol Sweetener and the Main Component of Truvia, Is a Palatable Ingested Insecticide].
Badanie wykryło, że choć muchy owocówki zwykle żyją 39-51 dni, te które zjadły składnik Truvii – erytrytol – padły w niecały tydzień.
\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę"Jak być zdrowym całe życie"na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony.
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378/
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378/
Erytrytol produkuje się z drożdży karmionych genetycznie zmodyfikowanymi pochodnymi kukurydzy
Erytrytol często produkowany jest z GMO kukurydzy. W ubiegłym roku Cargill został zmuszony do wywiązania się z pozwu zbiorowego (2) za nazwanie Truvii „naturalną”, podczas gdy faktycznie produkowana jest w procesie fermentowania, w którym drożdże karmione są kukurydzą GMO – maltodekstryną.
Cargill bawi się w gierki słowne w tym procesie, twierdząc, iż „erytrytol nie pochodzi z kukurydzy czy dekstrozy, a z drożdży”. Tak, OK., ale drożdże są karmione GMO. Tak więc w swoich tłumaczeniach bawią się w gierki.
Mamy sprawdzony non-GMO erytrytol, produkuje go firma na Florydzie – Pyure Brands. Pyure Brands oferuje alternatywne słodziki dla dbajacego o zdrowie rynku, jej produkty mają odpowiednie certyfikaty.
Truvia to naprawdę zdumiewający środek przeciwko owadom
Ta historia o owadobójczych właściwościach Truvii ściągnęła na siebie uwagę opinii publicznej. Nawet CBS News (3), MGN który rzadko zajmuje się zagrożeniami w dodatkach spożywczych, poinformował:
Erytrytol, główny składnik słodzika Truvia, ma nowe, niespodziewane zastosowanie – można go używać jako insektycydu… Badacze wykryli, że muchy owocówki karmione żywnością zawierającą erytrytol albo zawierającym erytrytol słodzikiem Truvia, padły dużo wcześniej niż karmione innymi produktami zawierającymi inne rodzaje słodzików.
„Im więcej [muchom owocówkom] podaje się erytrytolu, tym szybciej padają” – [powiedział CBS News Sean O’Donnell, profesor biologii z Drexel University w Filadelfii. „Oczekujemy rozwinąć go w bezpieczny dla człowieka insektycyd” – dodał później O;Donnell.
Fragment opublikowanych badań mówi: „Tu pokazujemy, że erytrytol, nie-odżywczy alkohol cukrowy, był toksyczny dla muchy owocówki Drosophila melanogaster„.
Żaden inny słodzik nie zabijał much owocówek
Muchy owocówki poddano również testom pokarmowym z sacharozą [sucrose] i syropem kukurydzianym [corn syrup], ale te słodziki nie zabiły ich. Tylko erytrytol miał ten skutek, co pokazuje poniższy diagram:
Porównanie skutków słodzików nie-odżywczych
Wiek muchy (dni)
Erytrytol ingerował również w koordynację ruchową much, jak mówi ten tekst:
. . . dorosłe muchy hodowane na pokarmie zawierającym Truvię wykazywały nieprawidłowe sterowanie ruchowe zanim padły. Dlatego zbadaliśmy zachowanie odruchowe poprzez testy ‚wspinaczkowe’. Muchy hodowane na żywności zawierającej Truvię wykazały znacznie spadającą zdolność do wspinania.
Naukowcy mogli również określić, że stewia nie była powodem tego problemu. Przetestowali także Purevię i wykryli że była bezpieczna dla much. Tylko erytrytol, główny składnik Truvii, wykazał toksyczne skutki na muchy owocówki.
Erytrytol wykazał również zależną od dawki reakcję ‚padania’, co oznacza, że im więcej go skonsumowały, tym wcześniej padały.
Co dalej z użytecznością Truvii jako pestycyd?
FDA uznała Truvię za bezpieczną dla konsumpcji przez człowieka. Ale znowu, FDA uznała aspartam za bezpieczny dla człowieka, więc w tym nie ma żadnej wiarygodności.
Alkohole cukrowe są szeroko konsumowane przez miliony ludzi, ale to także nie stanowi żadnej gwarancji ich bezpieczeństwa, bo Vioxx był powszechnie konsumowany przez ludzi (zabijając dziesiątki tysięcy ich na skutek ataków serca).
Większość ludzi uważa, że alkohole cukrowe są bezpieczne, i może mają rację. Ale może jest jeszcze jakiś nieznany ‚zanieczyszczacz’ w erytrytolu, który wywołuje te toksyczne skutki. A może jest to powiązane z GMO, bo większość erytrytolu pochodzi z GMO kukurydzy. Prawdziwie interesujące badanie sprawdziłoby erytrytol pochodzący z GMO vs. erytrytol z nie-GMO, by określić czy istnieje jakaś różnica.
Wielu naukowców może również uważać, że być może erytrytol jest bezpieczny dla człowieka, a tylko selektywnie toksyczny dla owadów z uwagi na ich inną fizjologię. To byłby najlepszy scenariusz przypadku.
Jeśli to jest prawdą, to wszystko to prowadzi do takiego wniosku: Co jeśli erytrytol można stosować jako naturalny pestycyd, który zastąpi toksyczne chemiczne pestycydy sprzedawane przez firmy takie jak Monsanto i DuPont?
Wyobraźmy sobie naturalny pestycyd oparty na roślinach, którym można opryskiwać pola by zabijać owady, a jeszcze konsumowany przez człowieka w śladowych ilościach, bez żadnych skutków toksycznych. To stwarza nadzieję dla tego odkrycia: może alkoholami cukrowymi można opryskiwać pola, albo stosować w produkcji organicznej żywności.
Przy okazji, pomysł na te badania wyszedł od ucznia VI klasy o nazwisku Simon D Kaschock-Marenda, po raz kolejny udowadniając, że nauka jest dostępna dla wszystkich, w tym dzieci. To dlatego otwarcie wezwałem do zwiększenia edukacji naukowej w Ameryce – w nadziei, że więcej dzieci dowie się o badaniach naukowych, i wykorzysta swoją wiedzę by pomóc osiągnąć bezpieczniejszy, mniej toksyczny świat.
Mike Adams