Dziesiątki lat badań dały żadnych istotnych dowodów, że witaminy i suplementy czynią jakieś istotne dobro dla naszego organizmu. Nasza obsesja "uzupełniania" witamin wskazuje na znacznie większy problem: Nie spożywamy składników odżywczych, które powinny być w naszej diecie.
Malutkie kolorowe tabletki zniszczyły nasz tradycyjny sposób odżywiania. Spożywamy bezwartościową paszę objętościową a jej niedostatki chcemy nadrobić tabletkami.
"Używamy sztucznych witamin jak polisę ubezpieczeniową na cokolwiek możemy znaleźć (lub może nie) w naszym jedzeniu, jakby ofiarę przebłagalną za nasze grzechy w odżywianiu. Sztuczna witamina ma nas ratować przed nami samymi ," napisała Catherine Price w swojej książce Vitamania.
Nie mogą. A niektóre z nich mogą być rzeczywiście szkodzić zamiast pomóc. Niektóre suplementy diety są wiązane ze wzrostem pewnych nowotworów, podczas gdy inne są wiązane np. ze wzrostem ryzyka kamieni nerkowych. Jeszcze inne mogą powodować wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Co więc powinniśmy robić? Nie trzeba tu "odkrywać Ameryki". Wystarczy wrócić do obyczajów naszych przodków i odżywiać się zgodnie z naturą.
Po pierwsze, możemy zmienić to, co jemy. Dla większości z nas oznacza to: mniej czerwonego mięsa, mniej słodyczy, a więcej świeżych owoców i warzyw.
Malutkie kolorowe tabletki zniszczyły nasz tradycyjny sposób odżywiania. Spożywamy bezwartościową paszę objętościową a jej niedostatki chcemy nadrobić tabletkami.
"Używamy sztucznych witamin jak polisę ubezpieczeniową na cokolwiek możemy znaleźć (lub może nie) w naszym jedzeniu, jakby ofiarę przebłagalną za nasze grzechy w odżywianiu. Sztuczna witamina ma nas ratować przed nami samymi ," napisała Catherine Price w swojej książce Vitamania.
Nie mogą. A niektóre z nich mogą być rzeczywiście szkodzić zamiast pomóc. Niektóre suplementy diety są wiązane ze wzrostem pewnych nowotworów, podczas gdy inne są wiązane np. ze wzrostem ryzyka kamieni nerkowych. Jeszcze inne mogą powodować wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Co więc powinniśmy robić? Nie trzeba tu "odkrywać Ameryki". Wystarczy wrócić do obyczajów naszych przodków i odżywiać się zgodnie z naturą.
Po pierwsze, możemy zmienić to, co jemy. Dla większości z nas oznacza to: mniej czerwonego mięsa, mniej słodyczy, a więcej świeżych owoców i warzyw.
Wystarczy kierować się kilkoma zasadami:
Warzywa powinny stanowić podstawę posiłków. Albo, mówiąc słowami znanego dziennikarza piszącego o żywności Michaela Pollana: "Jedz nie zbyt wiele. Głownie rośliny..."
Orzechy na przekąskę. Ponieważ są bogate w białko, orzechy mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi - który, jeśli spada, może sprawić, że zdrowi ludzie czują się "głodni i źli) i jest szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycą. Orzechy są również dobrym źródłem błonnika, kluczowym składnikiem odżywczym, który pomaga w trawieniu i utrzymuje nas uczucie pełności.
Zmniejszyć ilość spożywanego dodatkowo cukru i rafinowanych węglowodanów. Dieta, która jest bogata w cukier i rafinowane węglowodany (biały ryż, słodkie przekąski, biały chleb) i uboga w produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, całe pszenicy) wiąże się z problemami zdrowotnymi. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste i nisko rafinowane węglowodany wydaje się dawać więcej pozytywnych rezultatów.
Włącz do diety tłuste - łososio podobne ryby. Łosoś jest bogaty w tłuszcze omega-3, które pomagają chronić nasze błony komórkowe, które chronią wewnętrzne komponenty komórki przed wpływem środowiska zewnętrznego. Są także budulcem hormonów, które regulują krzepliwość krwi i zapobiegają stanom zapalnym.
Jadaj awokado. Chociaż maja one wysoką zawartość tłuszczu i kalorii - a tylko połówka owocu zawiera 120 kalorii, czyli równowartość kromki chleba - owoce awokado mają niską zawartość cukru oraz są bogate w błonnik. Więc dodać kilka plasterków do posiłku.
Jak się okazuje, wszystkie powyższe produkty są bogate w różne witaminy i minerały. Większość zielonych, liściastych warzyw jest bogata w witaminy A, C i E; kolorowe papryki i marchewka są bogate w witaminy A; ryby i orzechy są bogate w kwasy omega-3; awokado jest doskonałym źródłem potasu i witamin C i E.
Wykorzystując taka wiedzę możemy dojść do zaskakującego wniosku: że choć samo odżywianie jest dla wielu niezwykle skomplikowane, najzdrowszy, najbardziej naukowy i najbardziej przyjemny sposób jedzenia nie jest skomplikowane w ogóle.
Warzywa powinny stanowić podstawę posiłków. Albo, mówiąc słowami znanego dziennikarza piszącego o żywności Michaela Pollana: "Jedz nie zbyt wiele. Głownie rośliny..."
Orzechy na przekąskę. Ponieważ są bogate w białko, orzechy mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi - który, jeśli spada, może sprawić, że zdrowi ludzie czują się "głodni i źli) i jest szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycą. Orzechy są również dobrym źródłem błonnika, kluczowym składnikiem odżywczym, który pomaga w trawieniu i utrzymuje nas uczucie pełności.
Zmniejszyć ilość spożywanego dodatkowo cukru i rafinowanych węglowodanów. Dieta, która jest bogata w cukier i rafinowane węglowodany (biały ryż, słodkie przekąski, biały chleb) i uboga w produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, całe pszenicy) wiąże się z problemami zdrowotnymi. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste i nisko rafinowane węglowodany wydaje się dawać więcej pozytywnych rezultatów.
Włącz do diety tłuste - łososio podobne ryby. Łosoś jest bogaty w tłuszcze omega-3, które pomagają chronić nasze błony komórkowe, które chronią wewnętrzne komponenty komórki przed wpływem środowiska zewnętrznego. Są także budulcem hormonów, które regulują krzepliwość krwi i zapobiegają stanom zapalnym.
Jadaj awokado. Chociaż maja one wysoką zawartość tłuszczu i kalorii - a tylko połówka owocu zawiera 120 kalorii, czyli równowartość kromki chleba - owoce awokado mają niską zawartość cukru oraz są bogate w błonnik. Więc dodać kilka plasterków do posiłku.
Jak się okazuje, wszystkie powyższe produkty są bogate w różne witaminy i minerały. Większość zielonych, liściastych warzyw jest bogata w witaminy A, C i E; kolorowe papryki i marchewka są bogate w witaminy A; ryby i orzechy są bogate w kwasy omega-3; awokado jest doskonałym źródłem potasu i witamin C i E.
Wykorzystując taka wiedzę możemy dojść do zaskakującego wniosku: że choć samo odżywianie jest dla wielu niezwykle skomplikowane, najzdrowszy, najbardziej naukowy i najbardziej przyjemny sposób jedzenia nie jest skomplikowane w ogóle.
Wystarczy chcieć.
Owoce i warzywa nie muszą być świeże, aby być zdrowymi. Nasi przodkowie nie mieli dostępu do świeżych owoców i warzyw przez cały rok więc nauczyli się je przechowywać. Jeśli nie zawierają ekstra sodu - konserwowane, mrożone, czy kiszone warzywa są bardzo zdrowe.
Ale czy my mamy jeszcze zdrową żywność? Czy żywność zwana "organiczną" jest zdrowa?
Żródło:http://alexjones.pl/aj/aj-ekologia-i-srodowisko/aj-styl-zycia/item/87690-vitamania-dlaczego-nie-powinnismy-kupowac-witamin
Ale czy my mamy jeszcze zdrową żywność? Czy żywność zwana "organiczną" jest zdrowa?
Żródło:http://alexjones.pl/aj/aj-ekologia-i-srodowisko/aj-styl-zycia/item/87690-vitamania-dlaczego-nie-powinnismy-kupowac-witamin