Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Pomidory mogą odbudować płuca

Co roku około 55,4% palaczy próbuje rzucić palenie. Rezygnacja z nałogu obniża ryzyko zachorowania na choroby płuc, m.in. na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc i raka płuc.

Płuca zaczynają odbudowywać się od razu z momentu zaprzestania palenia. Innym czynnikiem, który należy brać pod uwagę jest to, że po 35 latach funkcje płuc zaczynają słabnąć. Przepona staje się słabsza, co zmniejsza rozszerzanie się się płuc, mięśnie utrzymujące drogi oddechowe tracą elastyczność, pęcherzyki płucne tracą formę, a obszar mózgu odpowiedzialny za oddychanie wysyła słabsze sygnały do płuc. 
Autorzy poprzednich badań powiedzieli, że dieta obfita w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc u byłych palaczy. Naukowcy oświadczyli, że spożycie pomidorów i jabłek spowalnia spadek funkcji płuc w ciągu 10 lat. 
U osób, które zjadały więcej niż trzy porcje owoców lub dwie warzyw obserwowano spowolnienie spadku funkcji płuc. Naukowcy postanowili zbadać inne źródła warzyw i owoców, takie jak sos pomidorowy, ale efekt był był widoczny tylko u tych osób, którzy spożywali świeże owoce i warzywa. Taki wniosek świadczy o tym, że w świeżych pomidorach i jabłkach mogą występować pewne składniki, które pomagają odbudować uszkodzone płuca. 
"To badanie – mówi wiodąca autorka badań Vanessa Garcia-Larsen, — wskazuje, że dieta może pomóc odbudować płuca u osób, które przestały palić, a także zakłada, że dieta bogata w owoce może spowolnić proces naturalnego starzenia się płuc, nawet, jeśli te osoby nigdy nie paliły". 
Badacze przeanalizowali dietę i przeprowadzili badania diagnostyczne u około 650 osób w Niemczech, Norwegii i Wielkiej Brytanii w 2002 roku i po 10 latach. 
Związek między dietą i funkcjami płuc był najmocniej wyrażony wśród byłych palaczy. Pojemność życiowa płuc u byłych palaczy, którzy jedli dużo warzyw i owoców była większa, niż u byłych palaczy nie jedzących wystarczająco dużo warzyw i owoców. To wskazuje na to, że określone substancje spożywcze mogą grać pewną rolę w odbudowie płuc zniszczonych przez nałóg. 
"Dieta może być jednym ze sposobów walki z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc na całym świecie" – twierdzi  Garcia-Larsen.
Autorzy innych badań twierdzą, że pacjenci z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc cierpią na trwożność i zwiększa się ich wrażliwość na ból.