Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

piątek, 17 lipca 2020

Suszone śliwki przeciwko osteoporozie i rakowi jelita grubego

Poprawa zdrowia kości i unikanie osteoporozy mogą być łatwiejsze niż wcześniej myśleliśmy. W rzeczywistości lepsza gęstość kości może być tak prosta jak zwiększenie konsumpcji suszonych śliwek.

Tylko w USA, około 8 mln kobiet doświadcza osteoporozy i pogorszenia zdrowia kości w okresie menopauzy z powodu nagłego zaprzestania produkcji hormonu jajników. Ale szacuje się, ze około 2 mln amerykańskich mężczyzn też doświadcza osteoporozy.

Suszone śliwki lepsze dla kości niż daktyle, figi, rodzynki, truskawki i jabłka

Kwestię suszonych śliwek dla zdrowych kości i osteoporozy badali naukowcy z Florida State University i Oklahoma State University. W badaniu uczestniczyły pomenopauzalne kobiety w 2 grupach i trwało ono 1 rok.
Jedna grupa 55 kobiet spożywała ekwiwalent 10 suszonych śliwek (100g) dziennie, a druga 45 kobiet ekwiwalent suszonych jabłek. Wszystkie uczestniczki otrzymywały dziennie też 500mg wapnia i 400mg wit. D. Na końcu badania grupa konsumująca suszone śliwki miała dużo lepszą gęstość kości w kręgosłupie i przedramieniu.
Profesor i badacz z Florida State – Bahram H Arjmandi – przebadał różne owoce takie jak daktyle, figi, rodzynki i truskawki co do ich prawdziwości w poprawie zdrowia kości. Okazało się, że żadne nie osiągnęły nawet bliskiej skuteczności suszonych śliwek.

Zarówno u mężczyzn jak i kobiet z wiekiem powstaje ryzyko osteoporozy

Uważa się, że suszone śliwki działają zmniejszając łamliwość kości (resorpcja). Starsze osoby, zwłaszcza kobiety, są skłonne do resorpcji przekraczającej tempo nowego wzrostu i regeneracji kości. Skutki suszonych śliwek dają ogromną obietnicę dla kobiet, które z wie-kiem czeka ta sytuacja, ale każdy może poprawić zdrowie kości dzięki temu naturalnemu rozwiązaniu. Wyniki badań opublikował British Journal of Nutrition.
W początkowych 5-7 latach menopauzy kobiety tracą średnio 3-5% gęstości kości rocznie. Ale mężczyzn też czeka zmniejszanie gęstości kości zaczynające się około wieku 65 lat.
Prof. Bahram Arjmandi zachęca by nie czekać żeby zająć się zdrowiem kości do chwili zła-mania albo diagnozy osteoporozy. Dorośli mogą rozważyć włączenie suszonych śliwek do diety w wieku lat 40 i stopniowo zwiększać dzienną dawkę do 100mg.

Dodatkowe korzyści suszonych śliwek

Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy wspierających zdrowie komórkowe i układ odpornościowy. Suszone śliwki pomagają regulować poziomy cholesterolu, zapobiegają otyłości i poprawiają zdrowie sercowo-naczyniowe.
Są także skuteczne w regulowaniu równowagi elektrolitów, mają dobry wpływ na kognitywność, funkcjonowanie systemu nerwowego, zdrowie skóry i krzepliwość krwi. Ponadto mogą przynosić ulgę i dawać ochronę przed grypą, niestrawnością, niepokojem, zwyrodnieniem plamki żółtej, cukrzycą, a nawet rakiem.

– o – 0 – o –

Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego [fragment]

Okazuje się, że suszone śliwki są nie tylko dla dziadków. Pokazują dużą obietnicę wzbogacania bakterii jelitowych i zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego u dorosłych w każdym wieku.
Naukowcy z  Texas A&M University i University of North Carolina odkryli, że dieta zawierająca suszone śliwki ma pozytywny wpływ na bakterie jelitowe w jelicie grubym. Ta optymalizacja mikroflory z kolei wydaje się wpływać na zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego.
Rak jelita grubego jest trzecim głównym powodem zgonów na skutek komplikacji nowotworowych w Ameryce, zdaniem American Cancer Society. W 2015 rak jelita grubego wywołał szacowaną liczbę 49,700 zgonów w USA.  To niedawne badanie odkryło, że suszone śliwki miały korzystny wpływ na powstawanie idealnej flory jelitowej w jelicie grubym, co poskutkowało naturalnym zmniejszeniem ryzyka raka jelita grubego.
Badania pokazują, że dieta jest kluczowa w zmianie metabolizmu i struktury mikroflory w jelicie grubym. To ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. W naszym przewodzie pokarmowym znajdują się dosłownie tryliony gatunków bakterii, ale tylko ponad 400 zidentyfikowano. Zakłócenia mikroflory mogą wywołać zapalenie jelit i zapalenie, które w końcu doprowadzi do raka jelita grubego.
 Zdjęcie:By Emőke Dénes - kindly granted by the author, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56971014