Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

niedziela, 6 czerwca 2021

Supermarkety ujawniają dane o antybiotykach w mięsie

 

Czołowe sieci supermarketów ujawniają dane o antybiotykach stosowanych w mięsach! M&S, Waitrose and Asd opisały szczegółowo zawartość antybiotyków w mięsie, które jest dostępne na ich półkach. To pierwsze takie wydarzenie w Wielkiej Brytanii.

Wielkie sieci supermarketów od dawna są krytykowane za stosowanie zbyt dużej ilości antybiotyków w mięsie. Wielka ilość takich środków w artykułach spożywczych jest bowiem niebezpieczna dla zdrowia człowieka, ponieważ mikroorganizmy wystawione na ich działanie stają się „supermikroorganizmami” i zagrażają człowiekowi.
Ponadto sam człowiek spożywając mięso ze zbyt dużą ilością antybiotyków uodparnia się na ich działanie i w razie choroby normalna dawka nie wystarcza do zwalczenia choroby i trzeba stosować większą. A to z kolei wiąże się z występowaniem problemów żołądkowych, które często dokuczają przy zażywaniu dużej ilości antybiotyków.
Jednak w odpowiedzi na obawy konsumentów kilka sieci zdecydowało się zmniejszyć ilość antybiotyków wstrzykiwanych do mięsa. Marks & Spencer, Waitrose and Asda stały się pierwszymi sklepami w Wielkiej Brytanii, które ujawniły szczegóły na temat dawek antybiotyków stosowanych przez swoich dostawców.
Teraz klienci wzywają kolejne sieci do ujawnienia takich danych.
Antybiotyki w mięsach są stosowane na szeroką skalę nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale także w kontynentalnej Europie oraz w innych częściach świata. Mają przede wszystkim zwalczać wszelkie infekcje, ale eksperci twierdzą, że ich przedawkowanie uodparnia na ich działanie bakterie.
Lekarze od dawna ostrzegają, że jeśli praktyki te nie zostaną przerwane to grozi nam antybiotykowa apokalipsa i koniec medycyny jaką znamy.
Z danych opublikowanych przez czołowe sieci supermarketów w Wielkiej Brytanii wynika, że ilość stosowanych przez nie antybiotyków w mięsie jest mniejsza niż przeciętna ilość stosowana przez przemysł spożywczy.
„To bardzo dobrze, że M&S’s, Asda’s and Waitrose’s zdecydowały się na opublikowanie danych dotyczących stosowanych przez nie antybiotyków. Chcielibyśmy, żeby wszystkie sieci supermarketów zdecydowały się na opublikowanie podobnych danych. Kilka innych sieci zdecydowało się na razie zbierać takie dane, ale odmawiają ich publikacji” – powiedział Coilin Nunan naukowiec z grupy Alliance to Save Our Antibiotics.
Wielka Brytania chce do 2020 roku zmniejszyć o połowę liczbę antybiotyków stosowanych przez farmy zajmujące się hodowlą zwierząt przeznaczonych na ubój.