Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

sobota, 2 października 2021

Krowie mleko zwiększa ryzyko cukrzycy u dzieci o 78%

 




Okazało się, że już dwie do trzech szklanek mleka lub częste spożywanie produktów mlecznych w dzieciństwie stwarza takie zagrożenia. Można je zmniejszyć poprzez korektę dietetyczną i przedłużone karmienie piersią. Naukowcy z Instytutu Karolinska przeprowadzili metaanalizę istniejących badań, aby prześledzić związek między określoną żywnością a cukrzycą typu 1. W sumie przeanalizowali 152 prace i przebadali 27 produktów, które zmniejszają i zwiększają ryzyko choroby.

Naukowcy odkryli po raz pierwszy, że im dłużej noworodek był karmiony piersią, tym mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Na przykład 6 - 12 miesięcy karmienia piersią zmniejszyło ryzyko o 61%, 2-3 miesiące - o 31%. Dzieje się tak, ponieważ mleko matki pomaga budować i wzmacniać układ odpornościowy dziecka oraz poprawia zdrowie mikroflory jelitowej. Tymczasem dalsze wyniki były bardzo rozczarowujące.

 

Analiza stanu odżywienia dzieci od urodzenia do 15 roku życia wykazała, że wysokie spożycie mleka i przetworów mlecznych, takich jak sery, jogurty i lody, znacznie zwiększało ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1. Na przykład 2 - 3 szklanki mleka krowiego dziennie zwiększa ryzyko o 78%.

 

Nie jest jeszcze jasne, jak wytłumaczyć tę zależność. Prawdopodobnie aminokwasy zawarte w mleku krowim mogą wywołać atak układu odpornościowego na komórki trzustki produkujące insulinę. Naukowcy odkryli następnie, że wprowadzenie glutenu do diety później zmniejszyło ryzyko o ponad połowę.

 

Gdy noworodki w wieku 3 - 6 miesięcy otrzymywały żywność zawierającą gluten (chleb, wypieki, makaron itp.), ryzyko zachorowania na cukrzycę było o 54% wyższe.


 

Do tej pory naukowcy nie przedstawili konkretnych zaleceń dotyczących profilaktyki cukrzycy. Powinny one powstać po dalszych badaniach.

Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/krowie-mleko-zwieksza-ryzyko-cukrzycy-u-dzieci-o-78