Naturalne remedium na układ oddechowy i problemy takie jak: zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc, kaszel palacza, infekcje górnych dróg oddechowych, problemy z oddychaniem również spowodowane infekcjami jak i chorobami serca, problemami z krążeniem i stanami nerwowymi, poza tym działa rewelacyjnie na zastój limfy, niweluje opuchlizny, wzdęcia, leczy zapalenie ucha bóle głowy i migreny , problemy trawienne, w tym problemy z trzustką, detoksykuje i wzmacnia organizm. Dobrze działa również na odkwaszenie organizmu i odmłodzenie.
Składniki:
1 mała cebula
1 grejpfrut
Spory kawałek świeżego imbiru
1 mała cebula
1 grejpfrut
Spory kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Obrać grejpfrut możliwie cienko, tak aby pozostała dość gruba biała warstwa spod skórki (jest źródłem bioflawonoidów), obrać cebulę i imbir ze skórki. Zblendować składniki w blenderze o dużej mocy odczekać parę minut i wycisnąć sok.
Obrać grejpfrut możliwie cienko, tak aby pozostała dość gruba biała warstwa spod skórki (jest źródłem bioflawonoidów), obrać cebulę i imbir ze skórki. Zblendować składniki w blenderze o dużej mocy odczekać parę minut i wycisnąć sok.
Jeśli nie mamy mocnego blendera lub innych sprzętów: imbir zetrzeć na tarce, dolać trochę wody, odczekać, przecisnąć przez sitko. Ponownie dolać nieco wody i ponownie odcisnąć sok – można to powtórzyć trzykrotnie. Cebulę zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, wycisnąć sok z grejpfruta i wymieszać wszystkie składniki.
Dawkowanie:
1 łyżki 3 do 4 razy na dzień. Sok przechowywać w zamkniętym słoiczku lodówce maksymalnie do 3 dni. Największą moc ma świeży, korzystniej jest przygotowywać codziennie mniejsze porcje lub podaną ilość dla większej liczby osób.
Korzyści:
Sok zawiera uderzającą dawkę dobrze przyswajalnej witaminy C i innych składników odżywczych, oczyszcza drogi oddechowe, usuwa śluz, zwalcza grzyby, wirusy i bakterie, poprawia mikrokrążenie. Ma właściwości oczyszczające cały organizm i stymuluje układ pokarmowy do lepszej pracy.
Jest wysokoenergetyczny, natychmiast daje tzw. „kopa”. Dlatego lepiej zacząć od dawki 1 łyżeczka, by sprawdzić jak organizm zareaguje.
W przypadku przyjmowania leków, zażywać 2 godziny przed lub po lekarstwach.
Sok ma smak dosyć ostry, lecz przyjemny w smaku, grapefruit i imbir sprawiają, że nie wyczuwa się nieprzyjemnego dla niektórych zapachu cebuli.
Jest wysokoenergetyczny, natychmiast daje tzw. „kopa”. Dlatego lepiej zacząć od dawki 1 łyżeczka, by sprawdzić jak organizm zareaguje.
W przypadku przyjmowania leków, zażywać 2 godziny przed lub po lekarstwach.
Sok ma smak dosyć ostry, lecz przyjemny w smaku, grapefruit i imbir sprawiają, że nie wyczuwa się nieprzyjemnego dla niektórych zapachu cebuli.
Z racji tego, że działa przeciwzapalnie i stymuluje układ odpornościowy, jest wskazany szczególnie dla osób z chorobami nowotworowymi, zwłaszcza w czasie chemioterapii, która silnie osłabia. Lecz w takim przypadku należy zaczynać od bardzo małych dawek, dosłownie po kilka kropli i stopniowo zwiększać .
Więcej na temat właściwości tego soku i jak go zrobić wyjaśnia zielarz