Jak donoszą chińskie media, tamtejsi naukowcy ustalili, że należy spożywać duże ilości cebuli, ponieważ najprawdopodobniej chroni ona jakoś człowieka przed zachorowaniem na raka jelita grubego.
Lekarze przeanalizowali dane 833 pacjentów z północno - wschodnich Chin, u których zdiagnozowano raka jelita grubego. Porównali te informacje z analizami od kolejnych 800 osób tej samej płci i wieku, ale bez nowotworów złośliwych. Z reguły ludzie, którzy nie chorują na raka, często jedzą cebulę. To naprowadziło ich na drogę do sformułowania swojej śmiałej teorii.
Eksperci twierdzą, że w celu zapobiegania nowotworom należy jeść przynajmniej 16 kilogramów różnych rodzajów cebuli rocznie. To zalecenie jest takie samo zarówno dla mężczyzn, jak i dla kobiet.
Rak jelita grubego najczęściej dotyka młodych ludzi o wysokich dochodach. Raka powoduje nadmierne spożywanie gotowych produktów i fast foodów, a także częste leczenie się antybiotykami w dzieciństwie. Wcześniej naukowcy wskazywali inne proste sposoby zapobiegania rakowi jelit. Ma to być przede wszystkim dieta bogata w błonnik.