Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

środa, 11 marca 2020

Teflonowe patelnie i plastikowe pojemniki na żywność, mogą wywoływać raka

Patelnia pokryta PTFE

Od lat 50. w gospodarstwach domowych wykorzystujemy tysiące różnych substancji per- i polifluoroalkilowych, w skrócie PFAS. Niestety dopiero od niedawna badaczy przejął fakt, iż PFAS z czasem gromadzi się w ludzkim organizmie i nigdy nie ulega rozkładowi w środowisku. Kontakt z PFAS w ciągu całego życia może doprowadzić do różnego rodzaju zaburzeń i dolegliwości. Najczęściej wymieniane to zaburzenia hormonalne, osłabiony układ odpornościowy, a także zaburzenie reprodukcyjne i rozwojowe.
Naukowcy z Environmental Working Group i Uniwersytetu Indiana przeprowadzili zaawansowane badania nad 26 związkami z grupy PFAS, odkrywając, że posiadają one niemal identyczne cechy co chemikalia powodujące raka. Mogą zatem doprowadzać do uszkodzenia DNA, powodować stres oksydacyjny oraz przewlekłe stany zapalne w organizmie. Każda analizowana substancja wykazywała co najmniej jedną cechę innych chemikaliów powszechnie uznawanych za rakotwórcze.

Odkrycia badaczy opierają się na analizie wcześniejszych prac naukowych dodatkowo wyjaśniających niebezpieczeństwa z nimi związane. Za przykład może służyć analiza badawcza bazująca na danych medycznych ponad 70 tysięcy osób mieszających i pracujących w miejscach, w których woda pitna była zanieczyszczona tymi substancjami. Wśród tych ludzi odnotowano zwiększone ryzyko chłoniaka nieziarnicznego, raka nerki, jąder, prostaty i jajników. Co ważne, te same substancje są wykorzystywane to wytwarzania na przykład teflonu, którym pokrywane są patelnie.

Biorąc pod uwagę wyżej wymienione informacje, powinniśmy w miarę możliwości starać się ograniczyć nasz kontakt z PFAS. Należy zatem zwrócić uwagę na skład opakowań żywności typu fast food lub na przykład pojemników na popcorn. Zwykle PFAS zawierają te opakowania, które mają zapobiegać przesiąkaniu przez nie tłuszczu. Najlepiej całkowicie zrezygnować ze spożywania jedzenia, które jest w nich serwowane. W kuchni natomiast zrezygnujmy z używania patelni teflonowych.

Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/teflonowe-patelnie-i-plastikowe-pojemniki-na-zywnosc-moga-wywolywac-raka