Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

czwartek, 23 kwietnia 2020

Kortyzol – jak wyrównać poziom


Kortyzol to hormon wytwarzany przez nadnercza. Wydzielany w nadmiernych ilościach, rzadko w wyniku niektórych chorób, najczęściej pod wpływem stresu.  Jest porównywalny do adrenaliny ponieważ  trzyma organizm non stop w gotowości „walcz lub uciekaj”.

Przyspiesza akcję serca, pamięć przełącza na tryb roboczy, zwiększa poziom cukru we krwi, podnosi ciśnienie, przy nadmiernym wydzielaniu degeneruje mózg i rozkłada całą gospodarkę metaboliczną, odpowiada za odkładanie siętłuszczu zwłaszcza na brzuchu i zatrzymuje sól w organizmie.
Ponadto odpowiada za zaburzenia nastroju, depresję, bezsenność, osłabienie układu odpornościowego.
Ma również działanie przeciwzapalne i antyhistaminowe, dlatego stosowany jest w niektórych lekach sterydowych przeciwzapalnych, przeciwastmatycznych, przeciwalergicznych –powodując przybieranie masy ciała i nadmierne gromadzenie się płynów w organizmie co powoduje obrzęki i utrudnia limfie jej pracę.
Kortyzol wydzielany w nadmiernej ilości to zabójca.
Przy stale podwyższonym jego poziomie nie jest możliwe normalne funkcjonowanie, osiągniecie spokoju i relaksu, dobry sen, a nawet utrzymanieoptymalnej wagi ciała. Badania dowiodły, że osoby będące w stanie permanentnego stresu szybko przybierają na wadze właśnie  z powodu wysokiego poziomu kortyzolu, czasami dochodzi do tego niekontrolowanie jedzenie tzw. „zajadanie stresu”. Bez zmniejszenia poziomu kortyzolupraktycznie nie jest możliwe zmniejszenie wagi ciała i spalenie tłuszczu.
Stres jest w dzisiejszych czasach wszechobecny. Generuje go praktycznie wszystko, nie tylko traumatyczne przeżycia i zagrożenia jak to miało miejsce dawniej , ale nawet zwykłe codzienne sprawy, które teoretycznie nie powinny być przyczyną włączania się trybu „walcz lub uciekaj”. Dlaczego tak się dzieje przeczytasz TUTAJ
Lekarstwem na stres i nadmiar kortyzolu jest obcowanie z naturą, medytacja, muzyka relaksacyjna, aktywność fizyczna, pływanie, taniec, joga, unikanie nadmiaru bodźców, umacnianie więzi międzyludzkich oraz niektóre produkty żywnościowe, które pomogą zachować balans. Co jest warunkiem koniecznymrównież w przy odchudzaniu.
kortyzol i stres jak obnizyc
1.
Żywność bogata w kwasy Omega3 i 6, EPH, DHA, ALA : ryby zimnowodne: sieja, sardynki, sardela i anchois, łosoś, glony, niektóre oleje roślinne, np. olej lniany, olej z konopi.
Unikać: ryby hodowlane, tłuszcze trans, oleje rafinowane
2.
Nasiona lnu i orzechy włoskie
Zawierają polifenole ochronne zmniejszające poziom kortyzolu, oraz przeciwutleniacze, kwasy omega 3 m.in kwas alfa-linolenowy (ALA). Ta kombinacja polepsza pracę hormonów i neuroprzekaźników.
3.
Warzywa we wszystkich kolorach tęczy od buraka po pietruszkę, również w niewielkich ilościach owoce w całości np. morele, jabłka, gruszki, śliwki, owoce jagodowe.
Szczególnie ciemnozielone i fioletowe warzywa liściaste: boćwina, karczochy, szpinak, niektóre odmiany sałaty, jarmuż.
Poza bogactwem witamin i minerałów zawierają przeciwutleniacze, mają zdolność efektywnego metabolizowania węglowodanów zapobiegających skokom glukozy, które powodujący nadmierne uwalnianie się kortyzolu. Np. W Turcji boćwina jest stosowana w leczeniu cukrzycy.
Uwaga: Unikać soków owocowych
kortyzol warzywa ciemnozielone lisciaste
4.
Jajka. Doskonałe źródło białka i aminokwasów oraz choliny, która m.in redukuje stres i są skarbnica najlepiej przyswajalnych składników odżywczych. Z rezultatów jakie pokazały badania, wynika że spożywanie duzej ilości jaj przy zmniejszeniu spożycia węglowodanów powoduje redukcję wagi i szybsze spalanie tłuszczu.
5.
Gorzka czekolada, szczególnie nieodtłuszczone kakao – zawiera ponad 700 związków korzystnych dla organizmu, jest m.in najlepszym źródłem magnezu, ma wpływ na polepszenie nastroju,
Uwaga: Unikać czekolad mlecznych, z dodatkami smakowymi i sztucznymi substancjami słodzącymi, ciast i ciastek czekoladowych
kakao dla zdrowia

6. Wątróbka wołowa
Jest bogata we wszystkie łatwo przyswajalne składniki odżywcze zwłaszcza w biodostępny cynk, który likwiduje stany zapalne i równoważy poziom kortyzolu.
Jest idealnym produktem do utrzymania równowagi hormonalnej, co najważniejsze jest znakomitym  źródłem łatwo przyswajalnej witaminy A, której organizm nie musi przekształcać z beta-karotenu pozyskanego z w warzyw, a przy nierównowadze hormonalnej jej konwersja jest tak niska, że niemal niezauważalna.
W wątrobie odbywa się proces neutralizacji (rozkładu) substancji toksycznych na substancje łatwe do wydalenia lub nieszkodliwe. To dlatego wątroba nazywana jest najlepszą fabryką chemicznąGdyby więc wątroba była tylko magazynem toksyn bardzo szybko by się „wypełniła” śmieciami, przestała funkcjonować i spowodowałoby to śmierć.
Dla osób odchudzających się to idealne danie na śniadanie – ma mało kalorii ale nasyca i dostarcza energii na cały dzień w przeciwieństwie do węglowodanów, pozwala na stopniowy, powolny, bardziej umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi.
Uwaga: Unikać wołowiny z dużych farm, zawiera antybiotyki i hormony
7.
Produkty sfermentowane
Zawierają korzystne bakterie probiotyczne i niezbędny kwas mlekowy, obniżają stres oksydacyjny, poprawiają pracę hormonów, nadnerczy, poprawiają pracę  jelit, które są kluczem zdrowia przyczyną  większości chorób. Sfermentowane, najlepiej domowe kiszonki  z warzyw, mleka, zupa miso, która szczególnie reguluje równowagę hormonalna
Uwaga: Unikać jogurtów odtłuszczonych i aromatyzowanych, z dodatkami, produktów kwaszonych nie kiszonych bo to zasadnicza różnica.
sfermentowana zywnosc
8.
Owoce cytrusowe i papaja
Papaja ma nadzwyczajne wręcz właściwości regulujące trawienie, przyswajanie i gospodarkę hormonalną, będąc w egotystycznych krajach trzeba z tego korzystać i jeść w miarę możliwości codziennie.  Również owoce cytrusowe dodawane do sałatek np. sok z cytryny, grejpfruty zawierają składniki alkalizujące, oczyszczające i sprzyjające spalaniu tłuszczu. Także  awokado, dostarcza kwasy tłuszczowe i składniki dla zachowania równowagi hormonalnej
9.
Nasiona dyni.
Zawierają cale bogactwo składników odżywczych w tym glutaminian i tryptofan, które redukują objawy stresu i poprawiają ogólne samopoczucie.
10.
Przyprawy: imbirkurkuma, sól kamienna lub morska z miodem, czosnek, rozmaryn, kozieradka, chia, sezam oraz niektóre zioła np. dziurawiec, pokrzywa, ostropest
przyprawy, ziola - kortyzol i stres

Zobacz również: Naturalny środek na depresję, który obniży poziom kortyzolu z kurkumą  Żródło:http://sekrety-zdrowia.org/kortyzol-jak-wyrownac-poziom/