Spożywanie orzechów, takich jak migdały, orzesznik jadalny, orzechy włoskie, orzechy laskowe i orzechy nerkowca mogą zmniejszyć ryzyko ponownego nawrotu raka jelita grubego.
Najnowsze badania naukowe na temat raka
Zespół zbadał ponad 800 pacjentów z rakiem jelita grubego w stadium III. Badania wykazały, że pacjenci, którzy tygodniowo spożywali 57 gramów lub więcej różnego rodzaju orzechów, mieli o 42 procent mniejsze szanse na ponowne wystąpienie raka jelita grubego niż osoby, które nie jadły orzechów.
Naukowcy odkryli również, że pacjenci, którzy jedli orzechy mieli o 57 procent niższe szanse na śmierć spowodowaną rakiem jelita grubego w porównaniu z grupą, która nie spożywała orzechów.
Zespół badawczy stwierdził, że ryzyko nawrotu raka jelita grubego było o 46 procent niższe u osób, które jadły orzechy niż te, które nie. Ponadto ludzie, którzy jedli orzechy, mieli o 53 procent zmniejszone szanse na wystąpienie raka jelita grubego w porównaniu z grupą nie jedzącą orzechów.
Zdaniem zespołu badawczego nie stwierdzono istotnej redukcji ryzyka nawrotu raka jelita grubego, lub śmierci, u pacjentów którzy jedli orzeszki ziemne lub masło orzechowe. Autorzy badań sugerują, że rośliny strączkowe, takie jak orzeszki ziemne, mogą mieć inną kompozycję metaboliczną w porównaniu z orzechami włoskimi.
Wyniki zostały zaplanowane na prezentacji podczas dorocznego spotkania ASCO w Chicago w 2017 r.
Kolejne badania wskazują na orzechy
Wiele badań wykazało już, że spożywanie orzechów może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Na przykład, badanie przeprowadzone przez naukowców z Seul National University College of Medicine w Korei Południowej wykazało, że spożywanie orzechów trzy lub więcej razy w tygodniu może utrzymać stan chorobowy pod kontrolą.
W ramach badania grupa badawcza zbadała ponad 900 pacjentów z rakiem jelita grubego i porównała ich dietę z blisko 2000 osobami zdrowymi.
Badanie wykazało, że mężczyźni, którzy jedli trzy lub więcej porcji orzechów, mieli o 69 procent niższe szanse rozwoju raka jelita niż osoby, które ich nie spożywały.
Naukowcy odkryli również, że kobiety, które spożywały dużo orzechów miały o 81 procent mniejsze prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę, niż osoby nie spożywające orzechy.
Wyniki zostały przedstawione na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem.
źródło: naturalnews.com
Kolejne badanie opublikowano w magazynie PLOS ONE. W badaniu uczestniczyło 450 osób.
Oznajmiono, że jedzenie tylko dwóch porcji (jedna porcja to jedna czwarta szklanki lub 30 gramów) orzechów drzewnych skutecznie utrzymywało poziom cukru we krwi pod kontrolą.
Kolejne badanie opublikowano w BMJ Open. Zespół kanadyjskich naukowców przeanalizował dane 2000 osób uczestniczących w 49 badaniach. Wyniki to znaczne zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poziomu trójglicerydów.
źródło: choroby.senior.pl
Za: https://onalubi.pl/badania-naukowe/orzechy-na-powstrzymanie-nowotworu/ Żródło:http://wolna-polska.pl/wiadomosci/orzechy-powstrzymanie-nowotworu-2017-06