Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

wtorek, 9 kwietnia 2019

Sok z ogórków kiszonych podbija USA

Ilustracja

Amerykańska gazeta “New York Post” poświęciła swój materiał zaletom soku z kiszonych ogórków. Autorka artykułu Mellisa Malamut pisze, że jest to nowy największy hit wśród fanów fitnessu w Nowym Jorku. Jak podkreślono, Amerykanie są gotowi płacić za ten „superfood” od 3 do 15 dolarów.

„Obserwujemy podwyższone zapotrzebowanie (wśród zwolenników fitnessu – red.) właśnie na sok z ogórków kiszonych” – powiedział w wywiadzie dla gazety Mike Chu, menadżer Pickle Guys – sklepu, który sprzedaje różne kiszone produkty w Nowym Jorku. Jak podkreślił, ludzie mogą wydać nawet 45 dolarów za wiadro słonego płynu.
Tymczasem sportowcy uważają, że produkt jest naprawdę wart swojej ceny. „Myślę, że naprawdę pomaga mi się zregenerować” – mówi 35-zawodowy bokser Jason Markland. Jak twierdzi, woda z ogórków momentalnie pomaga mu na skurcze mięśni.
Zgadza się z nim również trenerka jednego z klubów fitness, Leigh Gerson. Zwyciężczyni kilku półmaratonów jest zachwycona tym, że mieszka niedaleko Pickle Guys, gdzie zachodzi regularnie po wodę z ogórków. „Piję ją prosto ze słoika. Można ponownie zalać go wodą i zostawić na trochę z ogórkami – wtedy znów otrzymamy sok” – radzi kobieta.
Doktor Theodore Strange w komentarzu dla gazety pozytywnie ocenił picie wody z ogórków kiszonych po treningach. Zwrócił m.in. uwagę na jej dobry wpływ na odbudowę tkanki mięśniowej i normalizację metabolizmu soli w organizmie, ostrzegając jednak przed jej spożyciem, jeśli człowiek cierpi na choroby układu sercowo-naczyniowego.