Eksperci przeanalizowali informacje o czterech tysiącach pacjentów cierpiących na przewlekłą migrenę. Przebadano także 1,1 tys. osób, które skarżą się na bóle głowy. Naukowcy zauważyli, że w ciągu 5 - 10 minut po zjedzeniu niektórych owoców zaczęły odczuwać one ataki bólu.
Ulubione potrawy każdego człowieka znajdują się na liście zabronionych produktów spożywczych. Przyzwyczailiśmy się je jeść, dawać dzieciom, przywozić z kurortów, uprawiać w ogrodzie i na polach. Lista obejmowała, m. in. arbuzy, marakuje, pomarańcze, banany, papaje i winogrona.
To właśnie po zjedzeniu tych owoców ludzie wkrótce zaczęli narzekać na bóle głowy, ale tylko ci, którzy cierpią na przewlekłą migrenę, są podatni na takie objawy. Ci, którzy narzekają na zwykły ból głowy, czują się dobrze.
Dokładny związek przyczynowy nie został jeszcze ustalony, ale ta obserwacja wzbudziła zainteresowanie naukowców i dietetyków. Być może, jeśli dostosuje się dietę pacjentów, ich samopoczucie znacznie się poprawi.
Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/okreslono-owoce-ktore-powoduja-migreny-u-ludzi