Dodatek spożywczy E171 (dwutlenek tytanu) wywołuje ogromne zmiany w jelitach i ma ogromny wpływ na aktywność wielu genów – to prowadzi z kolei do powstawania nowotworów złośliwych. Można go często spotkać w produktach spożywczych.
Jest na przykład w mleku, gumach do żucia, majonezie, konserwach rybnych i wypiekach. Mogłoby się wydawać, że jest to zwykły barwnik spożywczy, ale wywołuje on choroby nowotworowe.
Rakowi towarzyszy wiele symptomów, które mogą pomóc zdiagnozować chorobę na początkowych etapach. Pojawia się uczucie ciężkości, rozwolnienie albo wręcz na odwrót zaparcia. Może występować także uczucie chronicznego zmęczenia.
Co ciekawe mężczyźni mają wyraźniejsze symptomy. Brytyjscy naukowcy zwracają uwagę na utratę wagi, wysypki w obrębie klatki piersiowej, odkrztuszanie krwi przy silnym kaszlu, zmianę kształtu jednego z jąder. Jeśli chory w czasie załatwiania potrzeb fizjologicznych zaobserwował krew, może to świadczyć, że komórki rakowe zaatakowały pęcherz lub jelita.