Zdrowotne właściwości pestek arbuza potwierdzone naukowo
Pyszny, orzeźwiający, gaszący pragnienie– idealny owoc na upalne dni.
Arbuz składa się w 92% z wody zawiera przeciwutleniacze i niewielką ilość witamin i minerałów.
Zwykle jedząc go pracowicie wydłubujemy i wyrzucamy pestki. A to właśnie pestki zawierają najwięcej witamin, minerałów nawet, co zaskakujące dobre tłuszcze oraz cenne substancje lecznicze, które są przedmiotem badan naukowców.
Tradycyjnie w Sudanie nasion arbuza są stosowane w leczeniu infekcjibakteryjnych i grzybiczych, zakażeń przewodu pokarmowego, biegunek, układu oddechowego i chorób skóry. Ostatnie badania laboratoryjne wykazały skuteczności w zwalczaniu wielu bakterii i grzybów w tym E coli.
Kolejne badania potwierdziły wysoką skuteczność w leczeniu cukrzycy, trzustkioraz właściwości antyoksydacyjne. Silne właściwości przeciwzapalne potwierdzono a badania opublikowano w International Research Journal of Pharmaceutical.
Korzyści w leczeniu prostaty, badania opublikował European Journal of Medicinal Plants
Właściwości przeciwbólowe i silnie antyoksydacyjne
Arginina aminokwas obecny w nasionach arbuza wspomaga produkcję tlenku azotu w organizmie i jest pomocna w leczeniu ostrych zaburzeń erekcji.Spożywanie pestek i samego arbuza pomaga w utrzymaniu erekcji i zwiększa produkcje plemników.
Badania opublikowane w International Journal of Pharmacy i Pharmaceutical Sciences, wykazaly skuteczność w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, bez żadnych skutków ubocznych.
Nasion arbuza zawierają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit, pomagają zwalczać pasożyty i są pomocne w leczeniu żółtaczki i chorób wątroby.
Pijac herbatke z pestek, można wspomóc funkcjonowanie nerek, a nawet wypłukać piasek i kamienie nerkowe.
Przepis
Przepis
20-30 pestek z arbuza wysuszyć, zmielić i gotować 15 min w 2 litrach wody. Wpić ten napój przez 2 dni. Następnie zrobić dzień przerwy. Procedurę powtarzać przez kilka tygodni.
Pestki można zebrać w okresie letnim, wysuszyć aby mieć zapas na zimę.