w rozpoznawalny automatycznie sposób. Założono, że to Rainer Zenz (w oparciu o szablon praw autorskich). - Źródło nie zostało podane w rozpoznawalny automatycznie sposób. Założono, że to praca własna (w oparciu o szablon praw autorskich)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1084084
Ocet czterech złodziei ( franc. vinaigre des quatre voleurs) inaczej zwany marsylskim to mieszanka ziół, przypraw korzennych zmacerowana w occie mająca wiele zastosowań nie tylko leczniczych.
Z powstaniem nazwy wiąże się legenda.
Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią. Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum: albo śmierć albo zdradzą w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą. Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.
Jest wiele przepisów na ten ziołowy ocet być może ta najbardziej przypomina średniowieczney oryginał :
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
Łyżka cynamonu
Łyżka goździków
4 ząbki czosnku
Litr octu jabłkowego
2 łyżki mięty
Łyżka cynamonu
Łyżka goździków
4 ząbki czosnku
Litr octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Zioła i czosnek posiekać. W szklanym naczyniu zalać składniki octem, odstawić w cieple miejsce na 10-14 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki.
Można używać jako przyprawę do duszonych mięs i warzyw, jako podstawę do sosu winegret, przy infekcjach nacierać plecy i klatkę piersiową, dodawać do kąpieli, używać do dezynfekcji i czyszczenia domowych powierzchni zwłaszcza jeśli w domu panuje grypa, jako dodatek do mydła w płynie do dezynfekcji rąk jako bazę do płukanek do włosów, jako środek odstraszający owady, zwalczający roztocza czy po prostu dodawać łyżeczkę do szklanki wody i pić na wzmocnienie odporności.
Składniki na recepturę Jean Valnet, znanego zielarza i aromaterapeuty z początku 20 wieku
2 łyżki kwiatów lawendy
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
2 łyżki szałwii
2 łyżki majeranku
2 łyżki anyżu hyzopu
4 ząbki czosnku (obrane i zgniecione)
1 litr białego wina lub octu jabłkowego
Inne przepisy na octy o rożnych działaniach m.in boreliozę
czy np grzybicę i kandydozę
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
2 łyżki szałwii
2 łyżki majeranku
2 łyżki anyżu hyzopu
4 ząbki czosnku (obrane i zgniecione)
1 litr białego wina lub octu jabłkowego
Inne przepisy na octy o rożnych działaniach m.in boreliozę
czy np grzybicę i kandydozę
Lub można samemu sobie skomponować w zależności od potrzeb.