By DNA_chemical_structure.svg: User:Madprimederivative work: Marek M (talk) - DNA_chemical_structure.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12348960
Amerykańska Akademia Medycyny Środowiskowej ostrzega, że badania wskazują na istnienie związku między spożywaniem GMO i licznymi problemami zdrowotnymi, w tym zaburzeniami rozrodczymi (łącznie z bezpłodnością), uszkodzeniami narządów, zaburzeniami układu odpornościowego, zaburzeniami wydzielania insuliny i przyspieszonym starzeniem. Mechanizmy powodujące występowanie takich szkód są wciąż niejasne, przy czym niektóre z nich mogą wynikać ze zmian powodowanych przez GMO w DNA organizmów, innych od zamierzonych przez inżynierów genetycznych.
Kluczowe pytanie brzmi: Czy jedzenie GMO modyfikuje DNA jedzącego? Krótka odpowiedź brzmi: Prawdopodobnie tak. GMO są wytwarzane przez poziomy transfer genu, który polega na wprowadzeniu genów pochodzących z zewnętrznego źródła (z innego organizmu lub zsyntetyzowanego w laboratorium) do genomu żywego stworzenia. Proces jest tak nowy, że wciąż nie wiadomo, czy to poziomo przeniesione DNA działa tak samo jak przeniesione tradycyjnie, „pionowo” (to znaczy odziedziczone po przodkach).
Wykazano, że niektóre bakterie przekazują DNA horyzontalnie pomiędzy gatunkami, ale nie wiadomo, czy może to również zachodzić między bardziej złożonymi organizmami. Jeśli tak, to DNA wprowadzone do GMO może przenikać do ludzkiego genomu.
\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę"Jak być zdrowym całe życie"na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378
Co najmniej jedno znane badanie wykazało, że DNA z GMO rzeczywiście może opuścić pokarm i przedostać się do krwiobiegu. Czy może zostać pobrane stamtąd przez niektóre z komórek i włączone do genomu?
Autorzy artykułu z roku 2014 opublikowanego w PLOS One przeanalizowali wyniki wcześniejszych czterech niezależnych badań przeprowadzonych na ponad tysiącu ochotników, którzy spożywali pokarmy GMO, w tym produkty pochodne, takie jak syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, białko sojowe lub mięsa zwierząt karmionych GMO. Naukowcy odkryli, że fragmenty DNA pochodzące z roślin GMO rzeczywiście znajdują się w krwiobiegu i wbrew temu, co głoszą firmy produkujące GMO, nie zostają rozłożone.
„W jednej z próbek krwi względne stężenie roślinnego DNA było wyższe niż ludzkiego DNA” – napisali naukowcy.
Znalezione DNA było „bezkomórkowym DNA”, które unosi się na zewnątrz komórek i nie wiadomo, czy odgrywa jakąś fizjologiczną rolę. To badanie nie dowodzi zatem, że ludzki genom jest modyfikowany przez GMO, niemniej obala główne twierdzenie zwolenników GMO i rodzi poważne obawy.
Wykazano jednakże, że pokarmy zawierające GMO prowadzą do zmian genetycznych u korzystnych bakterii zasiedlających ludzkie jelita. Te około 100 bilionów organizmów znanych jako mikrobiom odgrywa ważną i złożoną rolę, regulując wszystko od metabolizmu po układ odpornościowy, jak również nastrój i funkcje poznawcze. Dysfunkcja mikrobiomu jest wiązana między innymi z autyzmem.
Wykazano na przykład, że bakterie jelitowe inkorporują wprowadzony do wielu roślin GMO gen Bt, który wytwarza insektycyd, co skutkuje wytwarzaniem go przez organizm człowieka.
Nawet niewielkie zmiany mikrobiomu mogą powodować duże zmiany w organizmie. Badania z roku 2015 wykazały, że emulgatory (pospolite dodatki do żywności) spowodowały zmiany w mikrobiomie wywołujące stany zapalne, tym chorobę zapalną jelit i zespół metaboliczny.
Wcześniejsze badania wykazały, że osoby cierpiące na zespół metaboliczny lub chorobę zapalną jelit mają inne mikro-biomy od osób wolnych od tych chorób. Warto zauważyć, że częstość występowania tych dwóch chorób znacznie wzrosła, począwszy od drugiej połowy XX wieku, co sugeruje przyczyny środowiskowe.
Źródło: http://www.naturalnews.com/055428_GMOs_microbiome_gene_alteration.html