Dlaczego niedobór wit. D oznacza szybsze starzenie
Jest więcej niż ustalone to, że niedobór wit. D znacznie zwiększa szanse, że możesz skończyć z chorobą Alzheimera, Parkinsona, a nawet raka – wszystkie tak zwane choroby starzenia.
To, w jaki sposób ta cudowna witamina może cię chronić, nie zawsze było takie jasne … Ale teraz jest kryształowo jasne.
Okazuje się, że ta jedna witamina faktycznie hamuje starzenie … i to nie jest przesada.
Mówiąc konkretnie, Instytut Bucka Badań nad Starzeniem wykazał, że wit. D3 hamuje ważną patologię starzenia się … i zapobiega toksyczności powodowanej przez ludzki beta-amyloid – płytki niszczące mózg, które sygnalizują chorobę Alzheimera.
Ale nie tylko jest wysoce prawdopodobne, że wit. D3 jest kluczem do uniknięcia choroby Alzheimera i innych strasznych chorób, które pomogą Ci żyć lepiej… i dłużej.
Wit. D sprawia, że wszystko jest dobrze
Homeostaza to termin medyczny, który zasadniczo opisuje stan twojego ciała będącego w idealnym stanie technicznym…
Jest to stan równowagi w twoim wewnętrznym środowisku, np. gdy twoje ciało utrzymuje temp. 98,6o F (33o C), nawet jeśli jest dużo chłodniej lub dużo cieplej w twoim zewnętrznym otoczeniu.
Od dawna wiemy, że wit. D jest niezbędna do homeostazy kości. Z biegiem lat pojawiały się wyniki badań wskazujące, że choroby sercowo-naczyniowe, zawał serca i udar są wyższe u osób z niedoborem wit. D. Samo przyjmowanie odpowiedniej ilości wit. D może zmniejszyć ryzyko wystąpienia którejkolwiek z nich o 20%, w dużej mierze z powodu jej właściwości przeciwzapalnych.
Później wiele ważnych badań wykazało, że niski poziom wit. D zwiększa ryzyko raka jelita grubego, płuc, prostaty, piersi i jajników. W rzeczywistości badania wykazały, że osiągnięcie wystarczającej ilości wit. D zmniejsza ryzyko śmierci z powodu 15 różnych nowotworów.
To prowadzi do punktu w którym jesteśmy dzisiaj – z wit. D wysuwającą się na czoło jako być może „globalny wskaźnik zdrowia i długowieczności”.
Tajemnica wit. D
Nie ulega wątpliwości, że wit. D jest najważniejszą witaminą, którą powinieneś zażywać, ale co dokładnie dzieje się w twoim ciele, gdy nie ma wystarczającej jej ilości, aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona – a nawet cukrzycy typu 2?
Przeprowadzone w instytucie badania wykazały, że w procesie „normalnego” starzenia gromadzą się toksyczne, nierozpuszczalne substancje białkowe, które zaczynają ingerować w homeostazę. Spośród tych białek, płytka amyloidowa jest skutkiem, który prawdopodobnie najlepiej znasz, ale te białka są również aktywne w szerokim zakresie ważnych funkcji.
Funkcje te są realizowane poprzez złożoną serię ścieżek i sieci molekularnych aktywnych w reakcji na stres i detoks komórkowy.
Jeśli chodzi o udział wit. D3, lider badań i doktor habilitowany Karla Mark, powiedziała: „Wit. D3 zmniejszała zależne od wieku tworzenie się nierozpuszczalnych białek w szerokim zakresie przewidywanych funkcji i przedziałów komórkowych, wspierając naszą hipotezę, że zmniejszenie nierozpuszczalności białka może wydłużyć życie”.
Przyjmowanie wit. D dla zdrowszego starzenia
W zależności od tego, kogo zapytasz, otrzymasz szeroką gamę odpowiedzi na temat ilości wit. D3, którą powinieneś uzupełnić.
Instytut Medycyny sugeruje od 600 do 800 IU dziennie, co jest zaledwie wystarcza by wesprzeć twoje kości.
Towarzystwo Endokrynologiczne i Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy sugerują od 800 do 2.000 IU, co jest trochę lepiej…
Ale aby naprawdę skorzystać z potencjału wit. D wiązanej z przeciwdziałaniem starzeniu i chorobom, zakładam, że zalecenie Rady Wit. D wynosi 5.000 IU dziennie dla dorosłych, a jeszcze więcej dla osób otyłych.
Zdaniem dr Gordona Lithgowa, autora i profesora z Buck Institute – „Może jeśli masz niedobór wit. D, szybciej się starzejesz. Może dlatego jesteś bardziej podatny na raka czy Alzheimera”.
Nie wiem co myślisz, ale szybsze starzenie się nie jest w moim programie. Kto ma na to czas? Parafrazując jeden z moich ulubionych cytatów filmowych: „Pokaż mi [pieniądze] wit. D3!”
Margaret Cantwell
Tłum. Ola Gordon