NIE WSZYSTKIE TREŚCI Z OPUBLIKOWANYCH MATERIAŁÓW, ODZWIERCIEDLAJĄ POGLĄDY ADMINISTRATORA STRONY.
Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..
STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.
wtorek, 12 czerwca 2018
WODA IMBIROWA
Nadchodzi gorący sezon… więcej pijemy i ciągle mamy pragnienie po tych wszystkich słodkich napojach, które możemy kupić w sklepie. Ale tu musimy pamiętać, że trzeba pić zdrowo, ponieważ jest niezmiernie ważne jaki napój wlewamy do swojego organizmu.
Oczywiście na pierwszym miejscu jest woda, która jest nam niezbędne do życia i zbędne tu jest o jej właściwościach pisać, to temat ze szkoły podstawowej… ale nie samą wodę pijemy… i tu zalecam picie imbirowej wody zrobionej bardzo łatwo domowym sposobem, jest ona nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa i uchroni nas przed wieloma zdrowotnymi problemami.
Imbir nie jest obcy naturalnej medycynie. Od wieków znane są jego uzdrawiające moce i to w wielu kulturach. Korzeń imbiru ma potężne moce odżywcze i uzdrawiające. Bogaty jest w potas, mangan, magnez, miedź, witaminę C, A i E.
Imbir znany jest w homeopatii do rozpalania metabolizmu, zwiększa moce mózgu, poprawia funkcje poznawcze, wzmacnia układ odpornorściowy, zwalcza ból, redukuje stany zapalne, mdłości.
Woda imbirowa składa się z 4 składników: wody, cytryny, imbiru i dobrego naturalnego miodu.
Korzeń imbiru około 10-15 cm należy umyć, można obrać skórkę, następnie utrzeć na tarce i zalać jedną szklanką przefiltrowanej wody (może być ciepła, lepiej naciągnie) i należy następnie odstawić na około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Jedna cytryna - cytrynę należy dobrze umyć i zetrzeć na tarce troszkę zewnętrznej skórki i wrzucić ją do dzbanka, w którym szykujemy imbirową wodę. Następnie kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do dzbanka i tą cytrynę kroimy jeszcze na cieniutkie plasterki i wrzucamy do dzbanka.
Miód, 2-3 łyżeczki lub do smaku rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie w gorącej) i dolewamy do dzbanka, w którym robimy napój. W dzbanku mamy już wyciśnięty sok z cytryny i plasterki cytryny, wodę z miodem, teraz czas, aby dodać wodę z imbirem. Namoczony imbir przelewamy przez sitko dobrze wyciskając zawartość imbiru. Łączymy wszystko w dzbanku, dolewamy wody do pełnego dzbanka (1-1,5 l), mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Taka woda nadaje się już od razu do picia. Osobiście nie polecam picia tej wody z lodem tylko w temperaturze pokojowej, zawsze będzie zdrowsza niż taka mocno schłodzona.
Ja jeszcze osobiście dodaję do dzbanka kilka zielonych liści mięty (można je lekko stłuc w celu wydobycia z listków lepszego aromatu), można też dodać do wody sok z jednej pomarańczy i podobnie jak z cytryny startą skórkę + kilka plasterków pomarańczy. Można zmieszać z sokiem z dwóch marchwi - szczególnie dla dzieci, w tym przypadku bardzo dobra jest pomarańcza + cytryna, w celu poprawienia smaku.
Co sprawia, że taka woda imbirowa jest wyjątkowa?
Przede wszystkim wspaniałe wartości lecznicze i odżywcze imbiru:
1). Potas, który jest w imbirze, kontroluje równowagę płynów, szczególnie w czasie lata, kiedy gospodarka płynami bywa zakłócona, kontroluje bicie serca i inne mięśnie. Dziennie potrzebujemy 100 mg potasu, w ten sposób zmniejszamy ryzyko udaru (szczególnie latem, kiedy jest gorąco), potas zachowuje odpowiednią gęstość kości, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza tworzenie kamieni nerkowych.
2). Mangan, ma kluczowe znaczenie w tworzeniu tkanki łącznej, kości, czynników krzepnięcia krwi i hormonów płciowych. Spełnia ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów (oprócz wchłaniania wapnia), poprawia funkcje mózgu i nerwów i reguluje poziom cukru we krwi.
3). Miedź, pomaga tworzyć hemoglobinę i kolagen w organizmie. Niedobór miedzi powoduje powstanie słabo uformowanych czerwonych krwinek, ten stan zwany jest niedokrwistością. Jest także przeciwutleniaczem pomagającym w eliminacji wolnych rodników.
4). Magnez, to ważny składnik w procesach biochemicznych, które zachodzą wewnątrz naszych komórek. Niedobór magnezu może negatywnie wpłynąć na wiele naszych systemów, w tym mózgu, mięśni, serca, naczyń krwionośnych.
Drugim składnikiem, który jest użyty w produkcji wody imbirowej są cytryny. Jest to silny przeciwutleniacz, który pomaga utrzymać tkankę łączną, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza nadciśnienie, pomaga leczyć raka, pomaga przy udarach mózgu, zmniejsza toksyczność ołowiu w ciele człowieka, a to wszystko sprawia kwas askorbinowy i inne składniki, które posiada cytryna… jest ona również źródłem witaminy B, wapnia, miedzi, żelaza, manganu, fosforu, potasu, błonnika.
Witamina B zwalcza lęk, leczy depresje, jest niezbędna dla układu nerwowego i trawiennego, prawidłowego wzrostu, pomaga naszemu DNA i leczy naszą skórę.
Cytryny przydatne są na wielu frontach: przywracają ciału normalne pH, oczyszczają wątrobę, zwalczają infekcje, wirusy, obniżają wysoki poziom cukru we krwi, oczyszczają wnętrzności, zmniejszają alergie… oprócz tych wartości zawierają 22 właściwości przeciwnowotworowe… w tym limonoidy (zawarte w skórce cytryny), które spowalniają wzrost nowotworów.
Następny bardzo zdrowy składnik wody imbirowej to miód. Miód dla naszego organizmu jest płynnym złotem, leczy, wzmacnia, uodparnia.
Teraz tylko wyciągnijcie wnioski jakie płyną korzyści z picia wody imbirowej, szczególnie, kiedy połączymy te wszystkie składniki razem.
WIESŁAWA