Benzoesan sodu czyli sól sodowa kwasu benzoesowego o symbolu E211 jest powszechnie stosowanym konserwantem w przemyśle spożywczym.
Producenci zazwyczaj dodają go do przetworów owocowo-warzywnych, napojów bezalkoholowych, soków, sałatek, dżemów, sałatek, konserw rybnych, marynat, serów, słodyczy, majonezów, leków i wszystkich kwaśnych produktów po to by zahamować rozwój pleśni, grzybów, bakterii masłowych, octowych i mlekowych.
Producenci zazwyczaj dodają go do przetworów owocowo-warzywnych, napojów bezalkoholowych, soków, sałatek, dżemów, sałatek, konserw rybnych, marynat, serów, słodyczy, majonezów, leków i wszystkich kwaśnych produktów po to by zahamować rozwój pleśni, grzybów, bakterii masłowych, octowych i mlekowych.
Benzoesan sodu a zwłaszcza jego prekursor kwas benzoesowy (E 210) występują w naturze w małych ilościach w niektórych owocach, przyprawach korzennych np w owocach jagodowych, żurawinie, jabłkach, śliwkach, cynamonie, goździkach dla ochrony. Kiedy roślinę atakuje pleśń ta wytwarza do ochrony kwas benzoesowy.
Zarówno benzoesan sodu jak i kwas benzoesowy dla celów spożywczych są pozyskiwane sztucznie.
Zarówno benzoesan sodu jak i kwas benzoesowy dla celów spożywczych są pozyskiwane sztucznie.
Dotąd nie było jednoznacznych dowodów, że sam benzoesan sodu jest toksyczny dla ludzi, jest metabolizowany i wydalany, ale ostatnie badania sugerują, że może powodować mutacje DNA.
Jednak prawdziwa zasadzka czai się gdzieś indziej:
Kiedy benzoesan sodu zetknie się kwasem askorbinowym czyli witaminą C, następuje reakcja chemiczna i powstaje benzen – silnie toksyczna, rakotwórcza substancja, trudna do zmetabolizowania przez organizm i trudna do wydalenia.
Kiedy benzoesan sodu zetknie się kwasem askorbinowym czyli witaminą C, następuje reakcja chemiczna i powstaje benzen – silnie toksyczna, rakotwórcza substancja, trudna do zmetabolizowania przez organizm i trudna do wydalenia.
Produkty spożywcze zawierające w swoim składzie benzoesan sodu i równocześnie kwas askorbinowy najprawdopodobniej zawierają benzen.
W USA przetestowano 84 napoje bezalkoholowe, w 54 stwierdzono obecność benzenu. Niektóre miały poziom nawet 79,2 ppb
Ponadto niektóre badania sugerują, że ten związek w połączeniu z niektórymi barwnikami może powodować nadpobudliwość u dzieci.
Wiele soków, napojów i innych produktów żywnościowych szczególnie skierowanych dla dzieci zawiera dodatek kwasu askorbinowego, co skwapliwie wykorzystują specjaliści od marketingu umieszczając na opakowaniu wielki napis „z dodatkiem witaminy C”, po to by rodzice kupili dziecku „zdrowszy”produkt, w efekcie dziecko otrzymuje toksyczny benzen.
Benzoesan sodu jest również składnikiem wielu leków, zwłaszcza syropów przeciwkaszlowych.
A te jak wiadomo stosowane są w czasie infekcji, podczas której choremu zazwyczaj podaje się zwiększone dawki witaminy C.
Należy to mieć na uwadze i stosować środki wykrztuśne nie zawierające tego związku, a najlepiej naturalne domowe środki, tym bardziej, że leki na przeziębienie i przeciwkaszlowe znajdują się wśród 20 substancji najczęściej prowadzących do zgonów wśród dzieci do 5 roku życia.
A te jak wiadomo stosowane są w czasie infekcji, podczas której choremu zazwyczaj podaje się zwiększone dawki witaminy C.
Należy to mieć na uwadze i stosować środki wykrztuśne nie zawierające tego związku, a najlepiej naturalne domowe środki, tym bardziej, że leki na przeziębienie i przeciwkaszlowe znajdują się wśród 20 substancji najczęściej prowadzących do zgonów wśród dzieci do 5 roku życia.