Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

czwartek, 12 listopada 2020

BĄDŹCIE ZDROWI! GORCZYCA

 


Te malutkie nasionka dają wiele korzyści dla zdrowia. Gorczyca to jedna z najpopularniejszych przypraw na całym świecie, używana jako ulubiona przyprawa w wielu krajach. Gorczyca przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie. Nasiona tej rośliny z rodziny kapustowatych mogą być używane w całości, w postaci zmielonego proszku lub w połączeniu z winem, octem lub innym płynem do przygotowania pasty.

 

Odmiany gorczycy

 

 

Gorczyca występuje w 3 różnych formach: gorczyca biała, gorczyca czarna i gorczyca sarepta. Różnią się głównie kolorem nasion i siłą ostrego smaku. Gorczyca biała jest najpowszechniejsza i ma żółtawe nasiona.

 

Gorczyca biała ma grube łodygi, szorstko owłosione, rozgałęzione u góry. Kwiaty są zebrane w kwiatostany o wielu kwiatach. Owocem jest strączek o długości 2-4 cm, wypełniony małymi jasnożółtymi nasionami o okrągłym kształcie. Każdy strączek zawiera około 6 nasion.

 

Gorczyca czarna w przeciwieństwie do białej posiada czerwono-brązowe, prawie czarne, kuliste nasiona. Jej strączki zawierają do 12 nasion. Nasiona są okrągłe i twarde oraz mają kolor od barwy ciemnej kawy do czarnego. Czarna musztarda ma silny, ostry smak.

 

Sarepta lub gorczyca brązowa, z wyglądu zewnętrznego jest podobna do czarnej, ale jej liście, szerokie i zaokrąglone u nasady, stają się cieńsze w kierunku wierzchołka, a strączki osiągają 3-5 cm długości. Kolor nasion waha się od jasnego do ciemnobrązowego. Gorczyca brązowa jest znacznie ostrzejsza niż biała, ale mniej ostra niż czarna.

 

Zawartość korzystnych składników

 

Nasiona gorczycy są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają wapń, mangan, magnez, fosfor, żelazo, błonnik pokarmowy, niacynę, białko, selen i cynk. Selen to śladowy minerał, który pomaga zwalczać niektóre rodzaje raka i łagodzi objawy astmy i zapalenia stawów. Magnez zmniejsza również objawy astmy i obniża ciśnienie krwi. Obecnie badane są właściwości lecznicze gorczycy, aby pomóc kobietom w okresie menopauzy i leczeniu ataków migreny. Jedna łyżeczka od herbaty nasion gorczycy żółtej zawiera:

 

Węglowodany – 1,1 g;

Błonnik spożywczy – 0,5 g;

Tłuszcze – 0,9 g;

Kwasy tłuszczowe omega-3 – 87,1 mg;

Kwasy tłuszczowe Omega-6 – 84,2 mg;

Wapń 16,9 mg;

Żelazo – 0,3 mg;

Magnez – 9,7 mg;

Fosfor – 27,3 mg;

Potas – 22,2 mg;

Cynk – 0,2 mg;

Mangan – 0,1 mg;

Selen – 4,3 mcg;

Kalorie – 15.

 

Korzyści dla zdrowia

 

Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne gorczycy. Wiele z jej właściwości leczniczych jest nadal badanych, a do znanych już należą:

 

*- Gorczyca przyspiesza metabolizm.

*- Stymuluje trawienie, zwiększając produkcję śliny ośmiokrotnie bardziej niż zwykle.

*- Hamuje wzrost komórek rakowych i prawdopodobnie zapobiega niektórym typom raka.

*- Przydaje się w leczeniu chorób skóry, gdyż zawiera w swoim składzie siarkę.

*- Zmniejsza stopień dolegliwości astmy.

*- Zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

*- Zmniejsza wysokie ciśnienie krwi.

*- Zapobiega migrenom.

*- Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, który pomaga przy problemach trawiennych.

*- Działa uspokajająco przy zapaleniu migdałków, oskrzeli, astmie i zapaleniu płuc.

*- Posiada właściwości dezynfekujące.

*- Ponadto gorczyca posiada cztery silne właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne i przeciwzapalne.

 

Jak dodać gorczycę do swojej diety

 

Używanie gorczycy nie ogranicza się do hot dogów na stadionie. Istnieje kilka sposobów włączenia gorczycy do diety, aby czerpać z niej korzyści, czy to nasiona, proszek czy pasta. Jej ostry smak poprawia apetyt, a gorczyca może z łatwością zastąpić w potrawach tłuste przyprawy, takie jak majonez, oleje i keczupy. Gorczyca jest często używana w kuchni indyjskiej, francuskiej, niemieckiej i irlandzkiej.

 

Jest mnóstwo wariantów jej wykorzystania w codziennej diecie. Proszek gorczycy można dodawać do sałatek, dań jajecznych, solonek, marynat i sałatek. Nasiona gorczycy można dosypać do sałatek, w tym warzywnych lub rybnych. Spróbujcie dodać je do grillowanych mięs. Pasta z gorczycy (musztarda) jest bardzo przydatna. Musztardę butelkowaną można wcierać w mięso przed smażeniem. Spróbujcie dodać musztardę do sosów warzywnych, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Musztardę można z łatwością dodać do majonezów, sałatek, marynat i sosów barbecue. Zaleca się przygotowanie sosu musztardowego samodzielne, biorąc pod uwagę indywidualne preferencje smakowe. Można to zrobić, dodając nasiona do wody, octu lub wina, a następnie mieląc je na jednorodną pastę. W celu uatrakcyjnienia smaku można dodać inne przyprawy np. pieprz, czosnek, papryka i sól do smaku.

 

Gorczyca jest tak wszechstronnym produktem, że można znaleźć wiele innych zastosowań, oczywiście z korzyściami zdrowotnymi.

 

Ostrzeżenie. Gorczyca odnosi się do ciepłych pokarmów i może zwiększać poziom ciepła w organizmie, dlatego należy ją spożywać z umiarem.

 

Przepis na musztardę domowej roboty

 

Składniki – 100 g suchej gorczycy, 1/2 łyżeczki do herbaty soli, mielony czarny pieprz i czerwona papryka (1/4 łyżeczki lub więcej), 1 łyżka stołowa oleju roślinnego i około 1/4-1/3  szklanki 9% octu.

 

Przygotowanie musztardy domowej roboty:

 

Suchą gorczycę zalać wrzątkiem. Wymieszać, pozostawić na 4-8 godzin. Następnie zlać nadmiar wody, dodać sól, pieprz, olej roślinny i ocet. Po odczekaniu aż składniki osiądą, zlać nadmiar płynu i włożyć masę do lodówki.

Źródło:https://wolna-polska.pl/wiadomosci/badzcie-zdrowi-gorczyca-2020-11