Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

wtorek, 3 listopada 2020

Kakao znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca

 


Amerykańscy naukowcy z Cornell University w Nowym Jorku poinformowali, że kakao znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Zawiera ono substancje czynne, które wspomagają rozszerzanie się żył, zmniejszając ciśnienie krwi. Dodatkowo kakao zawiera dużą ilość antyoksydantów, które niszczą w krwi cząsteczki odpowiedzialne za powstawanie raka.
Naukowcy badali właściwości przeciwutleniające w kakao, czerwonym wienie i zielonej herbacie. Okazało się, że w jednej filiżance kakao znajduje się dwa razy więcej substancji czynnych, niż w tej samej ilości czerwonego wina i trzy razy więcej, niż w zielonej herbacie.

Kolejna zaleta kakao, to fakt, że ulega ono strawieniu w bardzo krótkim czasie, więc substancja aktywna nie ulega zniszczeniu w procesie trawienia. Należy jednak pamietać, że taki efekt można osiągnąć pijąc tylko kakao, w którym zawartość masy kakaowej wynosi nie mniej niż 50%. Kakao w proszku jest podstawowym składnikiem takich smakołyków jak czekolada, czy kremy czekoladowe i orzechowe, jednak kakao samo w sobie jest niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Dodatkowo kakao to także potężne źródło flawonoidów. Flawonoidy, są to substancje pochodzenia roślinnego, posiadające zdolność do niszczenia wolnych rodników (które powodują śmierć zdrowych komórek i mogą wywoływać różne mutacje), przez co stanowią potężną broń w walce z rakiem. Codzienna dawka kakao pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej, udarowi oraz niektórym rodzajom raka.


Ale to nie wszystko. Kakao jest również bogate w teobrominę, która jest odpowiedzialna za to, że czekolada jest toksyczna dla psów, kotów i innych zwierząt, lecz jest całkowicie nieszkodliwa dla organizmu ludzkiego, a nawet ma pewną wartość terapeutyczną. Ten związek chemiczny jest znany ze swojej zdolności do obniżania ciśnienia krwi, rozszerzania naczyń krwionośnych i poprawiania krążenia.
Co ciekawe kakao także chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w kakao jest korzystna nie tylko dla organów wewnętrznych, lecz również wspaniale przeciwdziała starzeniu się skóry. Badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie, przez kilka tygodni spożywali czekoladę, o zawartości kakao min. 70%, wykazywali większą odporność na promieniowanie UV, co przejawiało się w mniejszej ilości zaczerwienień i uszkodzeń komórek skóry, w porównaniu do tych, którzy jedli czekoladę z niską zawartością kakao lub nie jedli jej w ogóle.

Kakao zawiera też fenyloetyloaminę, która częściowo reguluje produkcję serotoniny. Jest to jeden z powodów, dla których czekolada jest tak często postrzegana jako środek przeciwdepresyjny, który - gdy mamy zły nastrój, od razu sprawia, że ​​czujemy się lepiej. Dlatego w obliczu tak gwałtownych i niekorzystnych zmian pogodowych, niskiego nasłonecznienia i ciągnących się bez końca opadów deszczu, warto częściej sięgać po kubek ciepłego kakao.