Herbatka przeciwzapalna, oczyszczająca i odchudzająca
Sama wodą z cytryną jest już bardzo zdrowa dla organizmu, ma właściwości oczyszczające i alkalizujące. Jeśli dodamy do niej imbir, kurkumę i pieprz Cayenne otrzymamy silny środek przeciwzapalny i wzmacniający system immunologiczny, oczyszczający organizm z toksyn zwłaszcza układ limfatyczny, doskonały przeciwutleniacz i spalacz tłuszczu.
Składniki:
2 litry wody
5 cm kawałek imbiru
3-5 cm kawałek korzenia świeżej kurkumy ew. 2 łyżeczki proszku
Szczypta lub dwie pieprzu Cayenne
4 cytryny
Opcjonalnie łyżeczka stewii do smaku
2 litry wody
5 cm kawałek imbiru
3-5 cm kawałek korzenia świeżej kurkumy ew. 2 łyżeczki proszku
Szczypta lub dwie pieprzu Cayenne
4 cytryny
Opcjonalnie łyżeczka stewii do smaku
Sposób wykonania:
W sokowirówce wycisnąć sok z imbiru, kurkumy jeśli świeża i 3 cytryn. Dolać sok do ciepłej, nie gorącej, przegotowanej wody, dodać kurkumę jeśli w proszku, pieprz Cayenne i pokrojoną w plasterki cytrynę. Wymieszać drewnianą łyżką, do smaku dodać stewii lub ew. miodu. Odstawić na 10 min przed spożyciem. Przechowywać w lodowce do 5 dni.
W sokowirówce wycisnąć sok z imbiru, kurkumy jeśli świeża i 3 cytryn. Dolać sok do ciepłej, nie gorącej, przegotowanej wody, dodać kurkumę jeśli w proszku, pieprz Cayenne i pokrojoną w plasterki cytrynę. Wymieszać drewnianą łyżką, do smaku dodać stewii lub ew. miodu. Odstawić na 10 min przed spożyciem. Przechowywać w lodowce do 5 dni.
Herbatka ma słodko-pikantny smak, nawet przy silnym zmęczeniu od razu stawia człowieka na nogi, usuwa natychmiast obrzęki, dodaje energii.
Od ponad 2000 lat imbir jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu problemów żołądkowych, nudności, wymiotów, zapaleniu stawów czychorób serca, łagodzi przewlekłe stany zapalne, bóle menstruacyjne, migreny i inne, ma również właściwości antynowotworowe,
Kurkuma była chętnie używana w leczeniu wielu dolegliwości ponad 4000 tysiące lat. W ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycyny chińskiej, zielarze cenią sobie kurkumę jako skuteczny środek przeciwzapalny, antybakteryjny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny, skuteczny w problemach trawiennych, chorobach skóry i stawów. Badania naukowe wykazały silne właściwości antynowotworowe kurkuminy bez efektów ubocznych. Pomaga w metabolizmie tłuszczu i kontroli wagi.
Z kolei pieprz Cayenne ma działanie antygrzybicze, przeciwzapalne, łagodzi alergie, zapobiega migrenom, wspomaga trawienie, metabolizuje toksyny, ułatwia trawienie, pomocny w chorobach cukrzycy, łuszczycy, chorobach neurologicznych, oczyszcza naczynia krwionośne, normuje ciśnienie krwi, pobudza krążenie, zapobiega zawałom serca i udarom mózgu, hamuje nowotwory m.in. wątroby