Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

piątek, 15 lipca 2016

Naturalny lek na zakażenia bakteryjne i grzybicze przewodu pokarmowego

By Madhif - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4819273


Dobre bakterie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, problem pojawia się wtedy kiedy ich liczba jest zbyt mała aby zwalczać intruzów czyli złe bakterie w tym  Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za wiele chorób, łącznie z rakiem żołądka oraz grzyby np. Candida albicans – szacuje się że to już prawie epidemia, nie omija nawet małych dzieci.

W 79 roku naszej ery dwa rzymskie miasta Pompeje i Herkulanum zostały zniszczone przez wybuch Wezuwiusza. Ludzie zostali w jednej chwili pogrzebani pod wielometrową warstwą pyłu wulkanicznego, dzięki czemu ich ciała zostały zachowane w dobrym stanie, co pozwoliło badaczom na analizę ich stanu zdrowia, sposobu odżywiania itd. I tak np. analiza szczątków ludzkich z Herkulanum wykazała zmiany wywołane przez różne szczepy bakterii, nawet brucelozy. Wysoka częstotliwość występowania brucelozy była związana z jedzeniem skażonego sera i złych warunków sanitarnych. Jednakże ostatnie badania sugerują, że ludzie ci byli chronieni  poprzez spożywanie suszonych fig w oliwie, które mają działanie podobne do streptomycyny.
Oliwa z oliwek w kombinacji z figami może pomóc w leczeniu nie tylko zakażeń bakteryjnych czy grzybiczych, ale  również  w walce z hemoroidami czy zaparciami

Przepis
40 suszonych fig przekroić na pół, umieścić w szklanym słoju, zalać 1 litrem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zamknąć naczynie i odstawić na 40 dni.

Po 40 dniach można zacząć kuracje. Codziennie rano przed śniadaniem zjeść 2 połówki fig i wypić łyżeczkę oliwy.
W tym czasie należy starannie dobierać pokarmy – gotowane nie smażone, unikać wędlin kwaśnych potraw i ostrych przypraw.