Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

sobota, 12 stycznia 2019

Niedobór wit. D wiąże się z ryzykiem raka



Co robisz żeby zmniejszyć ryzyko raka? Może przechodzisz siebie żeby kupować organiczną żywność by uniknąć raka wiązanego z pestycydami, a może używasz naturalnych środków czyszczących w domu. Możesz podejmować świadome wysiłki by konsumować więcej super-żywności i więcej ćwiczyć, ale czy sprawdzasz poziom wit. D? Ten często pomijany czynnik wiąże się z ryzykiem raka w zaskakująco mocny sposób
W opublikowanym w PLOS ONE badaniu odkryto, że optymalne poziomy wit. D zmniejszają szansę inwazyjnych nowotworów.
Zespół kierowany przez badaczy z UC San Diego, przyjrzał się danym tysięcy uczestników. Odkryli, że poziom wit. D 48 ng/mL lub wyższy wiązał się z 67% zmniejszeniem ryzyka raka w porównaniu z osobami o poziomie 20 ng/mL lub niższym.
Jest to dość niepokojące, gdy weźmie się pod uwagę fakt, że Instytut Medycyny od wielu lat zalecał poziom 20 ng /mL jako „idealny”. Może to być rozsądne stężenie, jeśli zdrowie kości jest twoim jedynym zmartwieniem, ale jeśli chcesz zapobiec rakowi, będziesz potrzebować co najmniej tej ilości.
Badania wykazały, że większe narażanie się na słońce wiąże się z 70% mniejszym ryzykiem rozwoju raka piersi. Osoby żyjące w krajach południowych o stosunkowo wysokim narażaniu mają mniejszą zachorowalność i wskaźniki zgonu jeśli chodzi o niektóre rodzaje raka.
Opublikowane tej wiosny w The BMJ badanie wykazało, że wysokie poziomy wit. D wiązano ze zmniejszonym o 20% ryzykiem raka, szczególnie jeśli chodzi o raka wątroby. Było to ogromne badanie na 34.000 dorosłych Japończyków na przestrzeni 16 lat.
Badania komórek rakowych wykazały, że wit. D może spowolnić lub zapobiec rozwój raka na wiele sposobów / in multiple ways, w tym spowolnienie wzrostu komórek nowotworowych, pobudzenie śmierci komórek rakowych, zmniejszenie tworzenia się naczyń krwionośnych potrzebnych guzom do życia, i sprzyjanie różnicowania komórkowego.
Słońce nie jest wrogiem  
Jednym z powodów tego, że tak wielu z nas walczy by dostać wystarczająco dużo wit. D – i może duży powód częstej wstęp owalności raka teraz – jest sposób w jaki narażanie na słońce został zdemonizowany w ostatnich latach. W końcu narażanie na słońce jest najlepszym sposobem pobudzenia produkcji wit. D przez organizm. Może być prawdą, że nadmierne narażanie na słońce może być problematyczne jeśli chodzi o raka skóry, ale unikanie go za wszelką cenę – albo gorzej, nakładanie obciążonego chemikaliami kremu przeciwsłonecznego na każdy centymetr ciała za każdym razem, gdy wychodzisz z domu – może być znacznie gorsze, jeśli chodzi o twoje szanse na zachorowanie na raka.
Na szczęście wystarczy niewielka ekspozycja na słońce by sobie pomóc. Dla wielu osób, spędzanie kilku minut na dworze każdego dnia z odsłoniętą skórą, wystarczy, żeby organizm wyprodukował idealny poziom wit. D / ideal levels of vitamin D. Promienie UVB znajdują się w bezpośrednim nasłonecznieniu którego chcesz, więc jeśli żyjesz w części świata, która jest dalej od równika, może to być trudniejsze.
W tym przypadku możesz polegać na suplementach. Mimo że wit. D występuje w żywności np. jogurt, jaja, pieczarki i tłuste ryby, to trudno  jest dostać ją tylko z diety. Jeśli wybierzesz suplementy, pamiętaj, że potrzebna ci jej ilość zależy od budowy chemicznej organizmu, tonu skóry i obecnych poziomów, dlatego potrzebujesz badania krwi, i ono da ci wskazówki. Ale ogólnie osoby dorosłe dostaną idealną ilość 40 ng/Ml przyjmując dawkę 5.000 – 10,000 IU dziennie.
Jeśli jeszcze nie robisz nic by zapewnić sobie wystarczająco dużo wit. D, to jest to prosta zmiana która może się skończyć dramatycznym zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka.
Vitamin D deficiency directly linked to your risk for cancer
Isabelle Z. – 26.12.2018