Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

wtorek, 16 czerwca 2020

Czy w mięsie występują niebezpieczne substancje?



W przemyśle mięsnym często się powtarza, że mięso odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu każdego człowieka, ponieważ zawiera ogromną ilość niezbędnych substancji. Ale jednocześnie nikt nie mówi o tym, jakie niebezpieczne substancje można znaleźć w takich produktach i co może wynikać z używania niskiej jakości mięsa przez długi czas.
Dziś zwierzęta hodowane na mięso nie mogą swobodnie wypasać się i jeść świeżej trawy. Zwierzęta umieszcza się w ciasnych zagrodach, gdzie otrzymują pokarm GMO, różnorodne antybiotyki, a nawet hormony jako pokarm. Nie należy zapominać, że mięso jest przetwarzane również w fabrykach. Dodawane są do niego syntetyczne środki konserwujące, które można znaleźć w około 70% produktów mięsnych.

Specjaliści przeprowadzili badanie mięsa produkowanego w fabryce i odkryli, że zawiera ono ogromną ilość substancji, które mogą być niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale także dla życia ludzkiego. Często producenci dodają do produktów benzoesan sodu lub jego analogi. Wraz z kwasem askorbinowym substancja ta tworzy nowy związek o właściwościach rakotwórczych. Może to powodować komórki rakowe w ludzkim ciele.

Zwierzęta otrzymują różnorodne stymulatory wzrostu, a w porównaniu do niektórych z nich hormony i antybiotyki są całkowicie nieszkodliwym suplementem. Niektórzy pozbawieni skrupułów producenci używają raktopaminy, która jest obecnie zakazana w 160 krajach. Ponadto w 27 krajach suplement jest uważany za bezpieczny, chociaż ma niezwykle negatywny wpływ nie tylko na stan zwierząt, ale także na zdrowie ludzi.
Powszechnie stosuje się azotany, aby bakterie nie rozmnażały się w mięsie i długo utrzymywał się wystarczająco jasny kolor. One także wraz z niektórymi aminokwasami są w stanie tworzyć niebezpieczne substancje o właściwościach rakotwórczych. I to nie wszystkie dodatki, które można znaleźć w produktach mięsnych. Z tego powodu producenci starają się zarobić więcej, ale wcale nie myślą o tym, jak regularne spożywanie takiego mięsa może wpływać na zdrowie konsumentów.