Chleb na własnym zakwasie jest dużo zdrowszy niż na drożdżach. Co prawda drożdże to większa wygoda. Ale ostatnio ten smak drożdży w chlebie zaczął mnie irytować. W mojej praktyce kuchennej robiłam już zakwas z mąki żytniej, który mi się notabene udał. Jakiś czas temu znalazłam przepis na zakwas z mąki ryżowej. Więc spróbowałam zrobić i niestety zakwas mi spleśniał.
Pogrzebałam w Internecie i znalazłam przepis na zakwas z mąki gryczanej. To przemiła alternatywa dla bezglutenowców, do których niestety i Ja się zaliczam. Jeszcze nie próbowałam jego wykonywać, ale mam jakieś dobre przeczucia, co do tego przepisu.
Pogrzebałam w Internecie i znalazłam przepis na zakwas z mąki gryczanej. To przemiła alternatywa dla bezglutenowców, do których niestety i Ja się zaliczam. Jeszcze nie próbowałam jego wykonywać, ale mam jakieś dobre przeczucia, co do tego przepisu.