Kombucha (Kombucza) to napój herbaciany otrzymywany jak się potocznie nazywa z tzw. „grzybka herbacianego” – tak naprawdę to nie jest grzyb a symbiotyczna kolonia bakterii probiotycznych i drożdży.
W wyniku fermentacji otrzymuje się orzeźwiający, kwaskowaty, lekko musujący napój w smaku podobny do soku jabłkowego, bogaty w liczne kwasy organiczne występujące w naturalnej żywej formie m.in. glukonowy – pomocny w leczeniualergii, nukleinowe – przechowujące informacje DNA i wspierające regenerację komóreczek oraz aminokwasy i witaminy: C i z grupy B.
Kombucha jest znana od tysięcy lat na Dalekim Wschodzie gdzie jest nazywanaeliksirem długowieczności, przywędrowała przez Rosję do Europy.
Osoby, które piją kombuchę wyraźnie odczuwają zwiększoną odporność – mniej się przeziębiają, a jeśli już to infekcje przebiegają łagodnie i szybko się kończą. Mają większa odporność również na stres, mniej się denerwują , mają więcej energii, lepszy humor i wolniej się starzeją.
Osoby, które piją kombuchę wyraźnie odczuwają zwiększoną odporność – mniej się przeziębiają, a jeśli już to infekcje przebiegają łagodnie i szybko się kończą. Mają większa odporność również na stres, mniej się denerwują , mają więcej energii, lepszy humor i wolniej się starzeją.
Kombucha wzmacnia system immunologiczny i stymuluje układ trawienny, a to względu na obecność korzystnych dla flory bakteryjnej mikroorganizmów, reguluje ciśnienie krwi, reguluje masę ciała – jest korzystna zarówno dla osób, które chcą schudnąć jak i przytyć, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm, zmniejsza produkcję gazów i łagodzi zaparcia.
Do przygotowania napoju potrzebny jest starter tzw. SCOBY skrót od Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast (Symbiotyczna Kolonia Bakterii i Drożdży). Starter można kupić przez Internet lub dostać od kogoś kto już hoduje. Zestaw to mały „grzybek” i trochę starej cieczy, w której była kombucha .
Sposób przygotowania:
1 łyżkę czarnej herbaty zalać ½ szklanki wody, gotować 2 minuty i odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzić dolać niecały litr przegotowanej wody, ½ szklanki cukru, który posłuży jako pożywka dla grzyba, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Herbatę wlać do czystego szklanego słoika, umieścić w niej grzybek gładką powierzchnią do góry, dolać ok. 100ml starej cieczy-zaczynu co przyspieszy fermentacje, przykryć słoik gazą i przymocować gumką recepturką.
Trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu np. szafce kuchennej. Po tygodniu, maksymalnie 12 dniach, kiedy po poruszeniu słoika pęcherzyki nie podnoszą się fermentacja jest zakończona i napój jest gotowy.
Należy wówczas płyn przecedzić przez gazę i rozlać do czystych szklanych butelek zamykanych na korki lub niemetalowe zakrętki, zostawiając trochę jako zaczyn do kolejnej produkcji.
Należy wówczas płyn przecedzić przez gazę i rozlać do czystych szklanych butelek zamykanych na korki lub niemetalowe zakrętki, zostawiając trochę jako zaczyn do kolejnej produkcji.
Sam grzybek dokładnie umyć pod letnią, bieżącą wodą, nożem usunąć brązowe plamki i jeśli grzybek jeśli się rozmnożył, nowy grzybek oddzielić od starego i umieścić w osobnym naczyniu. Powtórzyć tak samo proces produkcji.
Gotowy napój przechowywać w lodówce.
Pić 3 razy dziennie zaczynając od 1 łyżki stołowej, stopniowo zwiększając dawkę, ale nie przekraczać 250ml dziennie.
Pić 3 razy dziennie zaczynając od 1 łyżki stołowej, stopniowo zwiększając dawkę, ale nie przekraczać 250ml dziennie.
UWAGI
Na początku mogą wystąpić objawy towarzyszące procesowi oczyszczania takie jak bóle głowy, biegunki, gorsze samopoczucie. Jeśli są zbyt dokuczliwe przerwać picie na 48 godzin. Napój oczyszcza i rozrzedza krew, dlatego osoby z problemami krzepliwości krwi nie powinny go pić. Do przygotowania napoju nie używać herbaty w saszetkach. Zaparzać na sposób wschodni tak jak podano w przepisie, ponieważ podczas gotowania herbaty wytwarzają się potrzebne garbniki.