Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

środa, 3 lutego 2016

Jak sie przygotowac do surowej diety i dlaczego nie warto laczyc niektorych pokarmow.

12660291_1036826206376252_399698359_n

Nieodpowiednie jedzenie zapewnia nam falszywy komfort, staje sie tania rozrywka, ktora czasami kosztuje zycie …

Jak rozpoczac przygode z witarianizmem?

To co napisze tutaj nie jest zadna nowoscia, ani odkryciem, mowilam o tym niejeden raz, inni rowniez, ale widac jest potrzeba aby o tym wspominac, gdyz wciaz o to pytacie.

Dlaczego chcesz zaczac?  Kazdy powod aby odstawic niewlasciwa zywnosc jest doskonaly i wlasciwy.

To Twoj wybor, ktory bedzie lepszy dla planety, dla Ciebie, Twoich dzieci i wnukow jesli jestes milym seniorem.

Duzy Plus dla Ciebie jesli juz o tym myslisz.

Im prosciej komponujesz posilki tym lepiej sie czujesz, ale nie kazdy lubi tak jesc, dlatego sa rozne witarianske blogi, ktore polecaja mnostwo jedzenia, ktore Cie zaskoczy  doskonalym smakiem i wykwintnym wygladem. Nie jest trudno przygotowac witarianski chleb, ser czy jajecznice.

Nie marudz! Aby przygotowac tradycyjny posilek, rowniez  poswiecasz mu czas, roznica jest jednak taka, ze wykonany wysilek i pieniadze nie sa stracone, gdyz bedziesz mial duzo energi i  bedziesz zdrowy.

Zanim przystapisz do zmian warto abys sie dowiedzial jak najwiecej o tym stylu odzywiania. W dzisiejszych czasach nie jest to trudne.

W j.angielskim jest wiecej pozycji, nie ma co sie oszukiwac, ale nie mozna narzekac.

Witarian w Polsce i na swiecie jest dosc duzo,  wiec  znajdz grupe osob, ktore beda dazyly do tego celu co Ty, to wazne  przebywac obok  tych, ktorzy  beda Cie wspierac w Twoich postanowieniach, jak i inspirowac. Zajrzyj na witarianskie forum na „fejsbuku”. – witarianizm.

Jest rowniez forum Weganska i Witarianska Kulturystyka i Fitness.

Surojadzi to slabusze? Nic z tych rzeczy!

Trudno bez wsparcia sobie poradzic, gdyz wiekszosc bedzie odwolywac Cie od Twojej decyzji. Przygotuj sie, ze  inni nie beda podzielac Twojego entuzjazmu, z radoscia beda jesc przy Tobie kolejne ciasteczka, o ktorych pragniesz zapomniec.

Moze zaakceptowali by wegetarianizm, ale witarianizm? Na razie w ich oczach zostaniesz szalencem, moze na dluzej lub na zawsze, ale nie powinno Ci to przeszkadzac, poniewaz to Twoje zycie ;)

12507270_1282003878496279_4051313728725429575_n

 Zaopatrz sie w duza ilosc owocow, warzyw, abys po nie, nie siegal w trakcie glodu.

Oj, bedzie Cie zwodzil na pokuszenie ;)

Pozbadz sie calej przetworzonej zywnosci z domu, ktora Cie otacza.

Przeczytales kilka artykulow, moze jedna ksiazke, jestes bywalcem forum- fajnie, co jeszcze?

Liczyc kalorie czy nie liczyc?

To zalezy od Ciebie.

Liczenie kalorii pomaga na poczatku przygody z witarianizmem, sa tacy ktorzy sa juz dlugo surojadami i wciaz to robia. Jesli im tak dobrze, to znaczy, ze to funkconuje dla nich.

„Jadlbym albo za duzo, albo za malo” mowia Ci ktorzy nie wiedza co robic.

Licz kalorie,  tylko nie rozpaczaj kiedy zjesz 100 kcal za malo lub za duzo. Nie rob z jedzenia religii, nie zakladaj sobie kajdanow. 

Zwlaszca osoby z problemami odzywiania powinny kontrolowac te kalorie, gdyz przede wszystkim musza odzywic cialo, glodne i zaniedbane pragnie pozywiena, ale dobrego, wartosciowych kalorii, nie pustych i bezwartosciowych. Nie mysl sobie, ze kilka lat nadrobi straty, ktore mu „zafundowales”. Niektorzy twierdza, ze na calkowita odbudowe potrzeba dobrych 7 lat. Jednak samopoczucie i stan zdrowia na pewno znacznie sie poprawia wraz z pozbyciem sie przetworzonego „jadla”.

Jak jesc?

 Nie przejadac sie tluszczami, nie rezygnowac z  nich. Zachowaj umiar we wszystkim. Generalnie rzecz biorac, zachowac umiar oznacza tyle, co umiec sobie w pewnym momencie powiedziec „dosc, wystarczy”.;)

Spozywac owoce, ktore sa bardzo dojrzale, nie jemy zielonych, niedojrzalych  bananow, tylko takie, ktore maja plamki, ciemna skore, to samo dotyczy pomidorow, truskawek, warzyw!

Na surowej diecie rowniez mozna popelniac wiele bledow. Nie powinno laczyc sie tluszczy z owocami, jesli raz na jakis czas zjesz taki deser czy mix nic sie nie stanie, staraj sie jednak unikac takich polaczen.

Rowniez na moim blogu powoli bede odchodzila od miksow, korych nie nalezy laczyc. Nie chce abyscie tkwili w bledzie. Jesli bede robic przekaski, to tylko takie,  z ktorych wnetrze bedzie zadowolone, a nie tylko oko.  Nie zobaczycie juz wiecej nasion polaczonych z owocami. One pieknie  wygladaja na talerzu, ale maja byc to zdrowe witarianskie przekaski, a nie pieknie wizualnie desery.

Hit czy Kit?

Zauwazylam, ze hitem w deserach, smoothies staly sie nasiona chia, sezam itd itd, pytanie czy sa one namoczone?  Wszystkie nasiona bez wyjatku nalezy moczyc! Ktos kto zje takie polaczenie moze dostac ostrych boli brzucha i tak jak przejadanie sie na witarianizmie takimi produktami nie jest wskazane, tak samo na weganizmie wszystkimi pasztetami  kielbaskami, upijanie sie mleczkam roslinnymi z kartonu. Umiar.

Nie bedzie nudniej, bedzie zdrowiej.

Byc moze Ci ta dieta  nie sluzy. Trzeba sie  zastanowic najpierw dlaczego?

Czy zle laczysz  pokarmy, jak wyzej napisalam?

Jesz za malo, a moze zbyt szybko pragniesz stac sie surojadem. Latwiej bez okreslen, etykiet,  moze zdrowy swiadomy konsument lepiej brzmi, nie witarianin, nie weganin.

Powodem niestrawnosci zdrowych produktow moze byc stres, wciaz sie zastanawiasz czy warzywa i owoce nie zrujnuja Ci zdrowia, byc moze podswiadomie tesknisz do starego stylu odzywiania? Pamietaj, ze cialo przechodzi detox i na pewno na poczatku przechodzenia na surowa zywnosc mozesz poczuc dyskomfort.

Jesli myslisz, ze dobre jedzenie to wszystko, nic z tych rzeczy, ruszaj sie, chodz na spacery, trenuj, gimnastykuj sie. Podaruj swojemu cialu ten luksus.  Niech to bedzie pol godziny minimum kazdego dnia

Bardzo wazna jest woda! Pierwsze co rano wypij wode. Niech to bedzie nawet filizanka.

Pomogly mi szejki. Owoce i warzywa w calosc nie maja sobie rownych, ale nie chce demonizowac szejkow.

One moga bardzo pomoc, sa syte i wartosciowe. Mozesz przygotowac wielki sloj zielonego szejka i popijac kiedy jestes glodny,

Jesli wszystkie  z powyzszych podpunktow masz zaliczone, a wciaz czujesz sie zle, daj sobie czas na wszystko, nie spiesz sie. Spozywaj jeden posilek gotowany kazdego dnia, reszta to surowizna i zobaczysz czy to styl odzywiania, ktory chcesz wprowadzic w zycie.

 Spij, odpoczywaj, pij wode, trenuj.

 Badz radosny, ze zmieniasz diete, nie badz smutny, ze cos tracisz, uwierz mi zyzkasz o wiele wiecej niz Ci sie wydaje!

Badz ostrozny, rob badania, obserwuj siebie,  uwazam, ze kazde przejscie powinno byc powolne, tym bardziej jesli bylo sie  uzaleznionym sie od innego pozywienia

Spozywaj kazdego dnia wiecej owocow, az stanie sie to rutyna.

 Masz wielka pasje i checi aby zyc, prawda?

Tak wiec do dziela!

Wasza Witarianka ;)

Na koniec bardzo wazne

789f7ac24509629860ccbdc6cf9524be


Prawidłowe łączenie pokarmów

Zwierzęta są stałe i – można by powiedzieć – monotematyczne w doborze swojego pokarmu. Wiewiórka przez całe swoje życie zjada orzechy, nie łącząc ich już z żadnymi innymi produktami. Ptaki w innych porach jadają owady, a w innych nasiona. Dzikie zwierzęta nigdy nie łączą ze sobą różnych pokarmów, tak jak robi to człowiek.
Zasada prawidłowego komponowania posiłków jest bardzo prosta. Mówi, że pokarmy, w różnych proporcjach, zawierają pięć podstawowych substancji odżywczych: białko, tłuszcz, skrobię, cukier i kwasy. Zawsze jedna z tych substancji jest w danym pokarmie dominująca i ona to właśnie programuje cały proces trawienia, czyli wytworzenia się w żołądku odpowiedniego stopnia kwasowości i wydzielanie się odpowiednich enzymów. Jeśli w posiłku znajdzie się kilka różnych substancji dominujących wówczas z uwagi na ich odmienne właściwości i wymagania, proces trawienia zostaje zaburzony. Wówczas część pożywienia nie jest trawiona i podlega fermentacji lub gniciu.
Prawidłowe łączenie pokarmów nie jest pomysłem ostatnich lat. Już w 1939 roku amerykański lekarz Howard Hay napisał książkę, w której wskazywał jako na głównego winowajcę niestrawności, zgagi i wielu innych kłopotów z trawieniem, właśnie nieprawidłowe łączenie pokarmów. Szczególnie nie podobały się doktorowi takie połączenia pokarmów, w których dominowało białko, z produktami bogatymi w skrobię. Zanim na sobie zaczął stosować swoje odkrycia, doktor miał ogromne kłopoty ze zdrowiem. W wieku 40 lat osiągnął wagę 102 kilogramów i cierpiał na niezliczoną ilość chorób. Jego ostatnią deską ratunku było wiec porzucenie złudzeń, iż medycyna konwencjonalna pomoże mu w jego problemach i samodzielne rozpoczęcie poszukiwań. Efektem tych właśnie poszukiwań było znalezienie odpowiedniej diety polegającej na właściwym doborze pokarmów.

Doktor uważał wegetarianizm za idealny sposób odżywiania, chociaż sam nigdy nie został wegetarianinem. Zredukował natomiast znacznie ilość mięsa w swojej diecie. Później, w latach czterdziestych, koncepcję doktora Haya rozwinął również Amerykanin, doktor Shelton, a spopularyzowało w poczytnych publikacjach i książkach małżeństwo Diamondów.
Niestety, współczesna nauka o żywieniu, po ponad 50 latach doświadczeń i potwierdzenia się w praktyce zasad prawidłowego łączenia pokarmów, nadal darzy tą wiedzę małym zainteresowaniem, raczej kierując się ku leczeniu farmakologicznemu niż przestrzeganiu pewnych zasad.
Pięć podstawowych ogólnych zasad, czyli Pięć Prostych Reguł Programu doktora Haya:
1. Podczas tego samego posiłku nie należy łączyć ze sobą produktów skrobiowych i cukrów (węglowodanów) z produktami białkowymi lub z kwaśnymi owocami. Właśnie to oddzielenie białka od skrobi w każdym posiłku było najważniejszą zasadą Programu doktora Haya. Uważał on, że należy rozdzielić „kłócące się” składniki. Wymagają one bowiem całkiem odmiennych warunków przy trawieniu.
2. Owoce i warzywa powinny być podstawą naszego pożywienia.
3. Produkty skrobiowe, cukry (węglowodany), białka i tłuszcze powinny być jadane w małych ilościach.
4. Dopuszczalne są jedynie produkty zbożowe z pełnego przemiału: razowe, a także nierafinowane tłuszcze. Należy wyeliminować całkowicie wszelkie składniki oczyszczone i przetworzone, w szczególności białą mąkę, biały cukier, rafinowane tłuszcze i produkty zawierające nienaturalne dodatki takie jak konserwanty, sztuczne barwniki itp.
5. Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa, ani krótsza niż 4 lub 4 i pół godziny. Wymóg ten pozwala naszemu przewodowi pokarmowemu na skuteczne zajęcie się jednym rodzajem pokarmu na raz, a także pozwala na odpoczynek.
Nie należy również pić w czasie posiłków, ani popijać jedzenia. Wymieszany z cieczą pokarm sprawia większy kłopot w czasie trawienia, a w efekcie może powodować zaparcia. Można natomiast napić się przed jedzeniem, najlepiej czystej, chłodnej wody. Nie należy pijać napojów ani bardzo zimnych, ani bardzo gorących, mogą one bowiem zakłócać trawienie.
Doktor potępiał, wyjąwszy sytuacje ratowania życia, stosowanie leków. Uważał, że tłumią one jedynie i maskują objawy chorobowe, nie pozwalają walczyć z prawdziwym zagrożeniem. Opierał się w tej kwestii na zdaniu wypowiedzianym przed wiekami przez Voltaire’a: stosujemy lekarstwa, o których wiemy bardzo mało, by leczyć nasze ciała, o których wiemy jeszcze mniej, z chorób, o których nic nie wiemy.
Produkty skrobiowe i cukry
są to produkty, w których zawartość węglowodanów jest większa niż 20%. Nie mogą być spożywane razem z produktami białkowymi.
wszystkie zboża i kasze, wyroby zbożowe i mączne: chleb, ciasto, makaron, cukier i wyroby cukrownicze, warzywa zawierające skrobię: ziemniaki, słodkie owoce: daktyle, banany.

Produkty białkowe
to takie, w których zawartość białka przekracza 20%. Nie wolno zestawiać ich z pokarmami skrobiowymi i cukrami.
mleko i jego przetwory, jaja, soja i jej wyroby, większość orzechów
Kwaśne owoce
Nie można łączyć ich z produktami skrobiowymi i cukrami, można natomiast z produktami białkowymi.
Węglowodany, aby były prawidłowo trawione potrzebują środowiska zasadowego, odmiennie niż białko, które potrzebuje środowiska kwaśnego. Jeśli wymieszamy te produkty, zjemy na przykład kanapkę z serem, to wówczas wymagamy od naszego układu trawiennego rzeczy niemożliwej, a mianowicie, aby jednocześnie wytworzył i środowisko kwaśne i zasadowe. Nie jest to wszak możliwe. Proces trawienia w tym przypadku jest chaotyczny.