Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

piątek, 20 października 2017

Cukier, legalnie sprzedawany narkotyk, stymuluje wzrost raka


Cukier znajdziemy praktycznie w każdym produkcie spożywczym. Jest pozbawiony substancji odżywczych i działa na ośrodkowy układ nerwowy niczym narkotyk. Przez wiele lat uważano, że cukier nie jest aż tak szkodliwy w porównaniu do tłuszczu czy cholesterolu. Z biegiem czasu okazało się, że przemysł cukierniczy płacił za fałszowanie badań naukowych. Również wielkie korporacje, takie jak Coca-Cola opłacały różne organizacje prozdrowotne, aby te przekonywały, iż napoje słodzone rzekomo nie powodują otyłości czy chorób układu krążenia.


W rzeczywistości, cukier powinien być postrzegany jako słodka i silnie uzależniająca trucizna. Nie dość, że zawiera tylko puste kalorie, to w dodatku niszczy zęby, negatywnie wpływa na pracę narządów wewnętrznych i prowadzi do różnych chorób. Co istotne, podczas niektórych badań wykazano, że wyższe spożycie cukru podwyższa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych, takich jak depresja czy zaburzenia lękowe.
Do powyższych ustaleń należy dodać najnowsze doniesienia naukowców, które powinny niepokoić nawet największych cukrofilów. Badacze z belgijskiego instytutu VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), Katolickiego Uniwersytetu Lowańskiego oraz uniwersytetu VUB (Vrije Universiteit Brussel) przez dziewięć lat analizowali wpływ cukru na rozwój komórek rakowych. Ich odkrycie zostało uznane za przełomowe.

Komórki w ludzkim organizmie potrzebują energii, którą pobierają z cukrów zawartych w pożywieniu. Jednak komórki nowotworowe wchłaniają jeszcze większe ilości glukozy i metabolizują ją do kwasu mlekowego w znacznie szybszym tempie. Mówi o tym tzw. efekt Warburga, który został odkryty po raz pierwszy w 1920 roku przez niemieckiego biochemika Otto Warburga.
Proces ten był dotychczas zbyt słabo poznany. Jednak dzięki wieloletnim badaniom belgijskich naukowców ustalono, że nadmierne spożywanie cukru dosłownie stymuluje wzrost raka i zwiększa jego agresywność. Ostatecznie potwierdzono efekt Warburga, co może zapoczątkować nowe terapie przeciwnowotworowe. Pacjenci powinni stosować się do diety ubogiej w cukry a w przyszłości być może uda się opracować mechanizm pozwalający zagłodzić komórki rakowe, odbierając im dostęp do glukozy.

Żródło:http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/cukier-legalnie-sprzedawany-narkotyk-stymuluje-wzrost-raka